Американски учени от университета на щата Юта установили, че жените най-трудно се разделят с мъже, които притежават добро чувство за хумор.

Провеждайки поредното изследване, американските изследователи установили, че нежният пол много по-трудно се разделя със своите партньори, ако те притежават добро чувство за хумор.

В проучването се съгласили да вземат участие повече от 1000 жени. Учените беседвали с тях на тема към какво поведение са се придържали след раздялата със своята половинка.

Наличието на чувство за хумор било признато за важна черта и точно заради нея жените трудно понасят раздялата.

Като трудно преминава не само самият процес на раздяла, но и периодът, когато двамата бивши партньори свикват да живеят един без друг.

Статистиката показва, че жените по-трудно преживяват този период и най-често желаят да се върнат при бившия си, ако той има добро чувство за хумор.

Психолозите отбелязват, че засега не са открили причините за този феномен.

Но според техните предположения симпатията на жените към мъжете с добро чувство за хумор може да бъде свързана с това, че нежният пол на подсъзнателно ниво оценяват това качество у тях като показател на добри гени.

Понастоящем е известно, че подсъзнателно жената търси партньор, който предава своите гени на нейното потомство, за да бъдат родените деца максимално здрави.

Именно поради тази причина на жените ги привличат физически развити мъже. До скоро в списъка на факторите за привлекателността мъжкото чувство за хумор не влизаше, но сега се установи, че то се оценява твърде високо от нежния пол.

Между впрочем друга група американски учени проведе наскоро интересен експеримент, в който взели участие повече от 10 хиляди души.

Специалистите провели запитване сред доброволците – как избират партньорите си и как си представят идеалните отношения.

В крайна сметка се установило, че при избора на половинка хората на първо място обръщат внимание на материалния статус. Впоследствие се оценява външната привлекателност, надеждността, стабилността и здравето.

Но пък учените от университета на Канзас твърдят, че умението на една жена да се шегува изобщо не я прави по-привлекателна в очите на мъжете и дори напротив.

Друго интересно проучване със сходна тематика беше проведено наскоро във Великобритания и то отговор на въпроса колко вярно е твърдението, че представителите на силния пол предпочитат блондинките.

В рамките на проучването експертите провели запитване на 1000 души, от които 400 доброволци мъже и 600 жени. Възрастта на запитаните била 16-65 години.

Оказало се, че на 31% от мъжете взели участие в проучването им харесвали девойки със светли коси, но също толкова участници в изследването предпочитали брюнетките.

Същевременно около 10% от запитаните отговорили, че ги привличат жени с оранжеви коси.

Почти 28% от доброволците признали, че не ги вълнува цвета на косата на жените, тези мъже не считали този показател за фактор на привлекателност.

Специалистите от Великобритания също определили, че болшинството от участниците мъже смятат, че женските гърди са най-привлекателната част от тялото на потенциалната партньорка.

Въпреки това за 45% от мъжете външността била по-малко важна от чувството за хумор.

Освен това на привлекателността влияние оказвала и физическата форма на жените, този фактор имал значение за 20% от доброволците.

Здравите зъби имали значение за 10% от доброволците. Също така влияние върху привлекателността на жената в мъжките очи оказвала и формата на лицето.