Кожата е сложен и чувствителен орган, който бързо реагира на всякакви отклонения в организма. Тази тенденция била забелязана и от лекарите на Древен Китай, които се научили да „разчитат“ болестите по лицето.

Тайното изкуство Сян-Мин се предавало от великите майстори на добрите ученици, и някои негови тайни сега ще споделим с вас.

Според китайската традиция на лицето на човека се проектира състоянието на основните му вътрешни органи.

• Челото съответства на стихията Огън, отговаря за работата на сърцето, тънкото черво, а също и за интелекта, и за настроението.
• Носът е свързан със стихията Земя, и неговият вид може много да разкаже за стомаха, далака и за панкреаса.
• Елементът Метал съответства на дясната буза, която указва за наличие на проблеми с белите дробове и с дебелото черво.
• Лявата буза се съпоставя с елемента Дърво, като на нея ѝ се приписва отговорността за работата на черния дроб и на жлъчния мехур.
• Областта на под брадичката е свързана със стихията Вода, затова се асоциира с работата на бъбреците, пикочния мехур и жлезите с вътрешна секреция.

Важно!

Най-често обривите на лицето са свързани не със себореен дерматит, а с проблеми със стомашно-чревния тракт или с хормонален дисбаланс.

Челото „разказва“ за проблеми със сърцето и с червата

Цветът на кожата е основният признак, на който следва да се обърне внимание, когато оглежда челото.

За повишено артериално налягане и за сърдечни патологии може да указва постоянното зачервяване в областта на челото, голямото количество малки капиляри.

Синкаво-зеленият оттенък на челото в съчетание със сърцебиене са опасни симптоми, които могат да възникнат при исхемична болест на сърцето.

Бледото чело със зеленикав оттенък често са признак на ниско кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, атеросклероза, интоксикация.

Ако на челото и в носовата част се появят обрив, това може да свидетелства за проблеми с храносмилането и затлачване на организма.

В такива случаи се препоръчва пиенето на по-големи количества вода и да се употребяват продукти, богати на растителни влакна – бобови, зърнени храни, плодове, ядки, сушени плодове и зелени зеленчуци.

Носът и заболяванията на стомашно-чревния тракт

Основните проблеми, които могат да възникнат с кожата на носа са омазняването, зачервяване, възпаление.

Ако на носа се появят освен това се появят и пъпки, най-често това свидетелства за проблеми със стомашно-чревния тракт и неправилно хранене.

Носът особено много страда при любителите на сладкото, мазното, пикантното и пушеното.

За да се справите с проблема с недобре изглеждащата кожа на носа, ще се наложи да „усмирите“ апетита си, като преминете на варена, задушена или печена храна с минимално количество подправки, в противен случай скоро могат да ви се появят и други симптоми на нарушаване на храносмилането – диария, киселини, запек, подуване.

Дясна буза и заболявания на белите дробове

Заболяванията на органите на дихателната система често се съпровождат от изменения на кожата на бузите. Например, за бронхиална астма може да говори зеленикавият или синкавият оттенък на кожата, появата на белене или на петна.

По време на остри респираторни заболявания на бузите често се появяват петънца, които преминават с оздравяването. Бледите вдлъбнати бузи указват патологични процеси в правото черво, заболявания на стомаха, на дванадесетопръстника.

Лява буза и признаци на заболяване на черния дроб

Поява на обриви по бузите – пряко доказателство за натрупване на токсини в черния дроб.