Затварят детска градина в Сандански, заради установени 5 случая на COVID-19 и те не са изцяло сред персонала, а повечето са деца от Първа група.

Със заповед на кмета на община Сандански цялата градина е затворена

Положителните проби са при 1 от работещите в детската градина и 4 са деца. Кметът на Община Сандански е издал Заповед, въз основа на която временно се преустановява дейността на детското заведение за периода на наложената карантина от РЗИ Благоевград.

Детската градина е с 2 филиала в села в община Сандански, като карантината не обхваща и те продължават своята работа.

Според информацията, PCR тестовете са предоставени от РЗИ Благоевград, предстои обработването на резултата на още едно дете от групата, в която са установени заразените.

Децата, както и служителя, при който е установен COVID-19, са в добро състояние, но временното преустановяване на дейността на детската градина и поставянето ѝ под карантина в град Сандански, е с цел да бъдат предпазени както другите деца, така и служителите на детската градина.

Мярката е повече от необходима, дезинфекция на градина във Варна

Това е съвсем логично, тъй като децата могат да заразят своите родители, а служителите пък членовете на техните семейства, затова мярката е повече от необходима, освен това е и задължителна съгласно действащите заповеди на здравния министър за продължаване на противоепидемичната обстановка до 31 юли включително.

Във Варна също детска градина се превърна в огнище на COVID-19, като там се касае за общо 8 нови случая – 6 деца и двама служители на детското заведение – помощник-възпитател и учител.

Предстои обаче да излязат още проби, като според данни на дирекцията в Общинска администрация – Варна, която отговаря за детските градини, са тествани още 15 деца.

Във Варна не е затворена цялата детска градина, а е извършена цялостна дезинфекция на сградата, където се помещава детското заведение. Групата с деца, където са установени случаи на заразяване, е поставена под карантина, не се посочва точно до коя дата.

Предполага се, че е издадена Заповед на директора на РЗИ, с която групата е поставена под карантина за период от 14 дни.