Разходите за здраве често се превръщат в огромен проблем, оказващ допълнителен натиск върху и без това уязвимите хора, в ролята на пациенти. 

Така например, в САЩ 66,5% от фалитите на физически лица са свързани с разходи за лечение. Размерът на разходите за медицински дейности се превръща в неприятна изненада за 1 от 6 американци.

Разходи за медицински дейности - неприятна изненада

От цените за лечението и диагностиката страдат не само незастрахованите хора. Най-честите причини за разходите "изненади" са цените в частните болници и медицински услуги, които не се покриват от конкретен застрахователен план.

Броят на болните хора, които у нас се нуждаят от средства, за да плащат лечението си е много голям, предвид многобройните кампании за подпомагане на деца и възрастни, които страдат от тежки заболявания.

В САЩ от 2018 г. за „нестандартните” медицински разходи редовно следят създателите на проекта „Сметка на месеца”.

Освен че се опитват да представят проблема пред обществеността, те се стараят по възможност да помогнат на жертвите на тези големи сметки.

Преди да приведем няколко примера, описани в проекта „Сметка на месеца”, следва да се подчертае, че този материал не поставя за цел сравнение на медицинските системи на различните страни и не дава информация, достатъчна за да се обяви, че в САЩ системата на здравеопазване не е добра.

Тези случаи демонстрират примери за възможна злоупотреба и разказват за лични истории на хора.

Изследване на урина за 17850 долара

Това е първият случай описан от проекта Сметка на месеца.

През 2015 г. на Елизабет Морено премахват междупрешленен диск по повод интензивна хронична болка в гърба.

Операцията е успешна. След нея на Елизабет е назначен за известно време опиатен аналгетик хидрокодон.

През 2016 г. при поредно посещение на лекар от пациент молят да даде урина за анализ на наркотици.

Тя прави това, без да се замисля, като предполага, че това е съвсем стандартна процедура. Но била права само отчасти.

От една страна такива тестове потенциално могат да помогнат за предотвратяване на привикването към опиатни аналгетици. В САЩ вече няколко години се говори за епидемия от зависимост към тях.

От друга страна, те стават „дойна крава” за много медицински центрове.

След известно време Елизабет получава сметка от 17850 долара. Обикновено такива изследвания струват повече от 200 долара, най-често и по-малко.

Но медицинският център проверява урината за наличие не само на опиати, но и на кокаин, анксиолитици, алкохол и т.н.

Изследванията били не само излишни, много от тях били на завишени цени. Застрахователната компания отказва да плати такава сума.

При даване на кръв и урина за изследване трябва да се интересуваме за какво е нужно всяко от тях.

142938 долара за помощ при ухапване от змия

9-годишно момиче при поход в гората е ухапана от змия. Възрастните вземат решение да се възползват от санитарна авиация, за да помогне при потенциално смъртоносно ухапване.

Хеликоптер транспортира момиченцето на 128 километра до най-близката голяма болница, където ѝ инжектират 4 флакона противоотрова, след което била преместена в друго лечебно заведение.

Сметката включвала 67957 долара за лекарство и 55577 долара за услуги на медицинската авиация. Цените на услугите на медицинската авиация са обект на редовна критика в САЩ.

Според мнението на експерти, болницата поискала цена за лекарство, което с 5 пъти превишава средната.

Ухапване от улична котка струва 48512 долара

Биологът Джанет Паркер дава парче риба тона на улична котка, и тя я захапва за пръста. Притеснявайки се от бяс, жената се обръща за помощ към близката болница.

Тя прекарва около 2 часа в чакалнята за спешното отделение, бият ѝ 2 инжекции с антибиотици и я изпращат у дома. Дори не общува и с лекар.

Голяма част от сметката в размер на 46422 долара е цена на профилактични лекарства. В такива случаи пациентите няма как да уточняват колко точно ще им струват съответните лечебни и профилактични мероприятия.

Според експерт, имуноглобулинът, необходим на Джанет, струва в САЩ около 4335 долара. Но в болницата, където оказват помощ на жената, отговарят, че няма никакви грешки, всичко отговаря на тарифата в деня, когато е оказана медицинска помощ.

Възможно ли е да се случи нещо подобно у нас

У нас системата на здравеопазването се финансира основно от бюджета на НЗОК, а за здравнонеосигурените се отпускат средства за интензивно лечение, както и за бременни и майки, от Министерството на здравеопазването.

Медицинските дейности се плащат на фиксирани цени, определени с Решение на Надзорния съвет на Здравната каса, вероятността от подобни изкуствени завишавания на цените е доста по-малка.

Още по-малко пък да се стигне до хипотеза, при която НЗОК откаже да плати определена медицинска дейност, то тя си остава за сметка на лечебното заведение.

Затова и у нас някои от големите болници са задлъжнели. Основната причина са лимитите, които са определени за различните медицински дейности.

Когато бъде надвишен лимитът, дейностите, които са над него като стойност не се заплащат от касата.

И втората по важност е отказ от плащане при евентуални нарушения, константирани от Агенцията за медицински одит към Министерството на здравеопазването.