Храненето може да бъде рисков фактор за развитие на рак, болест на Алцхаймер, чревни инфекции и прочие неприятности.

Многобройните изследвания ни посочват опасностите, които крият различни храни.

Но това не е повод за преминаване на слънцеядство.

1. Месо и други силно препечени храни

Вкусните препечени храни крият опасност за организма.

Червената коричка, образуваща се в процеса на агресивна топлинна обработка на богати на белтъци храни, съдържа хетероциклични амини, които са канцерогенни.

Традиционното барбекю увеличава риска от рак на млечната жлеза, на белите дробове, стомаха, на панкреаса и на простата.

Лекарите настоятелно препоръчват максимално ограничаване на силно препечените белтъчни храни.

Трябва да се приготвят на бавен огън, да се варят и да се запичат.

Тези, които не могат да не се полакомят с препечени крилца, пържоли, кебапчета и кюфтета, трябва да следват посочените по-долу спасителни подсказки на експертите:

• Предварителното мариноване на месото и на прочие животински продукти може да понижи нивата на хетероцикличните амини с цели 99%.

Най-силни защитни свойства има розмаринът, който следва да се добавя към марината.

• Освен това експертите препоръчват използването на корен от джинджифил и куркума.

Тези подправки са богати на антиоксиданти и понижават нивата на хетероцикличните амини в препечените белтъчни храни с пъти.

• Използването на масло от авокадо за приготвяне на маринати за храни от животински произход също помага за намаляване на концентрациите на канцерогенните съединения.

2. Картофите манджи и болестта на Алцхаймер

През ноември 2012 г. бяха публикувани резултати от изследване, от които се установи, че 95% от американските деца са с потенциално опасни нива на акриламид.

Това е химическо съединение, което се среща в храните, богати на бързи въглехидрати, преминали топлинна обработка при високи температури.

Става въпрос за пържени картофи, крекери, бисквити.

Съвети

• Няма нужда да забравяте завинаги за картофеното пюре и за останалите картофени ястия

За намаляване наполовина на акриламида, е необходимо готовите обелени картофи да се оставят да престоят във вода за няколко часа.

• Ако изплакнете нарязаният картоф само за 30 секунди под струя вода, намалявате концентрациите на опасното вещество с 25%.

• Следва да се избягва съхранението на картофите в хладилник

Предварителното охлаждане предизвиква нарастване на нивата на акриламид в зеленчука и съответно в ястията, които се приготвят от него.

3. Твърде препечени филии

Колкото по-силно е препечен хляба, толкова по-високо е в него съдържанието на акриламид.

Много преработени храни с високо съдържание на бързи въглехидрати, произведени при високи температури като бисквити например, също съдържат скрит акриламид.

Съвети

• Изсушавайте, но не препичайте хляба;
• Добавянето на розмарин в тестото за хляба и бисквитите, намалява нивата на акриламид с до 60%.
• Само 1% розмарин значително намалява концентрацията на опасното вещество;

4. Нежелателно размразяване

Два са основните проблеми, които най-често предизвикват чревни разстройства през лятото:

• Приготвяне на храна при недостатъчно висока температура;
• Съхранение на готови храни при недостатъчно ниски температурни режими;

Съвети

Не трябва да ядете готова храна, ако е престояли повече от 2 часа извън хладилник на стайна температура.

5. Опасни бактерии в месните продукти

Според неотдавнашно изследване, 87% от месата по магазините съдържат резистентни на антибиотици бактерии, които могат да предизвикват смъртоносни инфекции.

Съвети

• Месните продукти се съхраняват при най-ниските възможни температури;
• Препоръчва се използването на отделни дъски за месо, плодове и зеленчуци;