Психолозите вече научиха как да предсказват изневерите.

Изясниха се факторите, които способстват за изневери в брака – така например, по-често изневеряват младите съпруги и жените с малък сексуален опит.

За другите обстоятелства, които обуславят изневерите

В навечерието на Свети Валентин изследователите от университета на щата Флорида изясниха факторите, които влияят на съпружеските изневери.

В продължение на 3 години изследователите наблюдавали 233 неотдавна оженили се двойки.

През целия период на изследване учените отчитали до колко участниците в експеримента са удовлетворени от брака, трябвало ли е да понасят изневери на партньора.

А също и дали самите те са изневерявали и дали не са се разделяли.

2 са параметрите – скорост на отвличане на вниманието и склонност към подценяване

Под скорост на отвличане на внимание се имало предвид колко бързо доброволецът можел да откъсне поглед от привлекателен човек, който би могъл да стане негов потенциален партньор.

Под склонност за подценяване се разбира принизяване на привлекателността на друг човек, дори той да изглежда много добър сам по себе си.

Учените показали на участниците в експеримента снимки на мъже и жени, както на много привлекателни, така и такива със средна външност.

Установило се, че тези най-бързо се откъсвали от разглеждането на красавци и красавици, били с 50% по-склонни да изневеряват на съпрузите.

Тези, които разглеждали снимките по-дълго, изневерявали по-често, и техните бракове се разпадали също в повечето случаи.

Тези участници, които принизявали привлекателността на хората на снимката и не намирали в красивите хора нищо особено, изневерявали по-рядко и по-често успявали да си запазят отношенията.

Най-успешни в брака били тези участници, при които се наблюдавали и двете реакции

Изследователите отбелязват, че двата процеса протичат несъзнателно – на тях могат да влияят както биологични фактори, така и житейски опит.

Хората не е задължително да знаят какво правят и защо.

Тези процеси често са спонтанни и не изискват полагане на усилия.

Възможно е да бъдат обусловени от биологични особености или от детски впечатления.

В рамките на изследванията били разграничени и други фактори.

Така например, към изневяра били склонни по-млади участници, а също и такива, които не били особено удовлетворени от самата връзка.

Изневерявали и тези, които били доволни от секса, който правят със съпруга

Изследователите предполагат, че причина за това може да бъде по-положителното отношение към секса, отколкото в двойките, които изпитват определени затруднения в интимната сфера.

Освен това изневерите се срещали по-често в двойки, в които жените не били с толкова привлекателна външност. По-често мъжете изневерявали с по-красиви жени.

Външността на мъжете не оказвала влияние.

Оказал се много важен и предходният опит в сексуалните отношения.

Мъжете, които в миналото са имали повече интимни връзки, изневерявали по-често.

При жените положението било противоположно – колкото мъже е имала жената, преди да се ожени, с толкова по-голяма охота се впускала с романтични авантюри.

Според изследователите тези данни могат да бъдат полезни, например, за психолози и психотерапевти , работещи със семейни двойки.

В САЩ се развеждат около 40% от двойките, а у нас и повече от половината от браковете се разпадат.

Същевременно социалните мрежи и сайтовете за запознанства с лекота позволяват да намерим нов партньор.

Това налага да се търсят нови начини да се помага на хората да създават дълготрайни отношения.