Джинджифил

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 12:05

Джинджифил

Акценти:

  • Джинджифил
  • Хранителна стойност
  • Лечебни свойства
  • Противопоказания

Свързани:

Джинджифилът, познат още с названията исиот и имбир, е многогодишно грудково растение, разпространено в тропичните климатични зони на следните страни – Индия, Япония, Китай, остров Шри Ланка и в повечето държави от Централна Америка.

Имбирът принадлежи към групата на подправките и една от първите внесени в Европа от Далечния Изток. Употребяват се корените на растението.

Джинджифилът има множество сортове, всеки от които се отличава по:

• По цвят, както на кожата, така и на вътрешната част при разрез. Понякога цветът на кожата варира от бяло до жълто-кафяво, а сърцевината – от светложълта до почти оранжева. Най-екзотичните грудкови корени могат да са с яркозелен цвят с жилки със наситен светлосин цвят.

• По миризма джинджифилът може да се доближава до тази на пресни подправки, цитруси или керосин.

• По формата и дължината на грудковите корени имбирът може да приеме формата на юмрук, но е възможно и да бъдат кръгли, продълговати или сплескани.

Но независимо от формата, цветът, мирисът, джинджифилът винаги има характерен пикантен вкус.

Хранителна стойност на 100 грама джинджифил

• Белтъчини – 9.1 грама;
• Мазнини – 5.9 грама;
• Въглехидрати – 58.2 грама;
• Минерални соли – 4.8 грама;
• Вода – 9.4 грама;
• Калоричност – 347 килокалории;

В 100 грама сурови джинджифилови корени се съдържат 80 килокалории, а в сухите – 347. Употребата на имбир в големи количества може да стане причина за покачване на теглото, поради високото съдържание на въглехидрати в него.

Полезни свойства

При използване на пресен корен от джинджифил е необходимо външната му обвивка да се премахне много внимателно, тъй като в най-горния слой на тази подправки се съдържат най-много полезни вещества.

Също така, следва да се отбележи, че специфичния мирис на тази подправка лесно се абсорбира от дървени повърхности, затова при нейното рязане и настъргване трябва да се използват метални, керамични или стъклени повърхности.

Чаят от джинджифил е показен за хора с нарушена функция на храносмилателната система /при гадене, запек и лошо храносмилане/ и при пристъпи на болков синдромпри гастрит.

Лекарите назначават на бременните жени със силна и продължителна токсикоза слаб чай от имбир. Също този чай спомага за укрепване на имунитета, за понижаване на телесната температура при фебрилитет и за облекчаване на болезнените усещания в мускулите при вирусни заболявания на горните дихателни пътища.

Антиоксидантното действие на чая от джинджифил позволява прочистването на организма от натрупали се токсини и други остатъчни вещества от метаболизма, при което се нормализира обмяната на веществата и кръвното налягане.

От имбира може да се направи и тинктура, която при продължително престояване на тъмно и хладно придобива по-концентриран състав.

Джиджифилова настойка се прилага за прочистване на кръвта, намаляване на теглото, повишаване на зрителната острота и за подобряване на функцията на половите органи и на мъжете и на жените и като тонизиращо средство при умствено и физическо натоварване.

Етеричното масло от джинджифил се използва широко в козметиката, ароматерапията и при масажите. При външна употреба маслото от имбир оказва загряващо действие на меките тъкани, усилва кръвообращението, облекчава мускулните и ставни болки.

Противопоказания

Джинджифилът е нискоалергенен по своите свойства и практически няма противопоказания. Чаят от имбир не е желателно да се употребява от жени във втория триместър на бременността, от хипертоници по време на хипертонична криза, както и в период на обсторяве на стомашно-чревни заболявания.

Джинджифил
4.5 (89.39%) 66 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 12:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи