Вероятно сте чували за състоянието аритмия и знаете, че може да бъде опасно и изисква преглед от лекар. Аритмията е нарушения на сърдечния ритъм, при което сърцето се съкращава абнормално. Думата „аритмия“ идва от гръцки и в превод означава „загуба на ритъма“.

Аритмията в много от случаите може да е безвредна и да се случи при здрави хора, но също така може да е свързана със сериозни заболявания и да бъде животозастрашаваща. При аритмията сърцето може да бие както забавено, така и ускорено или с преждевременни контракции между ударите. Важно е да разпознавате симптомите ѝ, за да знаете кога да потърсите помощ.

В тази статия ще ви опишем подробно симптомите на аритмията, причините за нея и как да си помогнете сами, в случаите когато ви споходи изведнъж и трябва да действате бързо. За да сте здрави и да търсите помощ навреме е важно да сте информирани и да можете да си помогнете сами при нужда.

Какви са симптомите на аритмията

Нормалната сърдечна честота за зрелите хора е между 65 и 100 удара в минута. Когато се появи аритмия, тази норма се нарушава и се появява усещане за сърцебиене, „пърхане“ на сърцето или пропуснати или прибавени сърдечни удари. Състоянието може да се появи внезапно, без видима причина, както и да изчезне внезапно. Лекарят, който трябва да посетите в случая е кардиолог, но е хубаво да сте запознати с всички симптоми на аритмията предварително.

Аритмиите, които могат да са получат се разделят на няколко вида. Част от тях са безобидни, но други могат да са опасни за живота и да доведат до инсулт, сърдечен арест, сърдечна недостатъчност и смърт. Особено опасна е аритмията, съчетана със сърдечни заболявания, затова ако страдате от такива, трябва да се отнасяте с още по-голямо внимание към състоянието.

Симптомите на аритмия могат да протекат незабележимо, хората, които я изпитват могат да водят съвсем нормален начин на живот, без да разберат, че сърцата им работят с прекъсвания. Въпреки това има няколко характерни симптоми, по които да разпознаете състоянието. Най-характерният и чест симптом е усещането за сърцебиене или учестяване на пулса, когато човек е в пълен физически и емоционален покой. Обикновено става изведнъж и се усеща изключително неприятно.

Други симптоми, които можете да усетите са забавяне на сърдечни ритъм, недостиг на въздух, болка в гърдите, замаяност, а понякога дори припадъци. Докато е в състояние на аритмия, сърцето може да не успее да изтласка достатъчно кръв към мозъка и други органи. Това от своя страна е много опасно и може да се окаже трагично, затова е важно да знаете как да си помогнете.

Какви са причините и рисковите фактори за аритмия

Причините за възникване на аритмия са много и разнообразни. Състоянието може да се появи, като следствие на заболяване на сърдечно-съдовата система, артериална хипертония, черепно-мозъчна травма, менопауза. Заболяванията на надбъбречните жлези и щитовидната жлеза също могат да причинят аритмия.

Но освен от заболявания, аритмия може да се появи в следствие на далеч н по-безпарични на пръв поглед фактори. Честото изпитване на силен стрес и напрежение в ежедневието може да я причини, физическото и психическото претоварване също. При хората, които пушат също може да се отключи, а също опасни са и злоупотребата с алкохол, лекарства и токсични вещества.

Други причини, които могат да доведат до аритмия са лошите хранителни навици, генетичната предразположеност, стомашни проблеми. Аритмията може да се случи както на млади хора, така и на възрастни. Въпреки, че в някои случаи е безопасна и минава бързо, в други може да окаже сериозни последици върху здравето и дори да е фатална.

Предразположени към аритмия са хора, в чиито семейства често се среща, това е генетичната предразположеността. Хората със заболяванията, които ви изредихме също са изложени на риск. Рискови фактори са и затлъстяването, високият холестерол, ниските нива на желязо в кръвта и хормоналния дисбаланс.

За диагностика на аритмията из а да се разбере причината за появата ѝ, лекарите правят различни скринингови тестове и използват технологии за диагностика. Измерва се пулса на пациента, сърдечна честота, наблюдава се дишането и се обръща внимание на цвета на кожата. След като се диагностицира се назначава лечение според индивидуалните нужди.

Лечението обикновено е с изписване а медикаменти за подобряването на състоянието. Също така може да ви изпише „диета“, като ви се препоръчат определени неща, които да ядете и такива, които да не ядете, за да избегнете усложнения.

Как да си помогнете сами

Въпреки че аритмията изисква лечение и преглед при лекар, често се случва да нямате необходимите медикаменти в момента, в който се случи или да сте възпрепятствани да потърсите специалист. Освен тези ситуации, може да ви отнеме много време да стигнете до специалиста или да чакате. За всички тези моменти има определени лесни начини, с които можете да си помогнете сами и да овладеете неприятните симптоми.

Техниките за това са няколко и можете да ги повторите, ако симптомите ви не отминат. Едната техника е чрез използването на правилно дишане. Когато усетите симптоми на аритмия и искате да ги овладеете сами, това което трябва да направите е да вдишате дълбока и да задържите дъха си 5-10 секунди. След това издишайте бавно, оформяйки устата си на тръбичка. Повторете няколко пъти, докато не усетите облекчение. С тази техника ще успокоите и намалите честотата на сърдечния си ритъм.

Друго нещо, което можете да направите при нарушена сърдечна дейност е да натиснете очните си ябълки. Просто поставете показалеца и средния си пръст върху затворените си очи и натиснете леко и внимателно в продължение на минута. Тази техника за нормалната функция на сърцето, когато аритмията е вследствие от стрес или физическо натоварване.

Друга идея е да направите лек масаж на синокаротидната зона. Тази зона се намира под долната челюст, в областта на шията. Там е и мястото, където сънната артерия се разделя. Лекият масаж на зоната помага за нормализирането на функцията на сърцето. А за да има ефект, трябва да го направите с палеца и да масажирате областта около 3 до 5 минути, като го направите първо от едната, после от другата страна на шията.

Все пак не забравяйте, че дори и симптомите да отминат е хубаво да потърсите лекарска помощ, за да изключите потенциални заболявалия или рискове за здравето следствие на аритмията.