Колоноскопията е много важна медицинска процедура, използвана за изследване на вътрешната обвивка на дебелото черво и ректума.

Това включва въвеждането на гъвкава тръба с камера (нарича се колоноскоп) през ректума за откриване на аномалии като полипи, тумори, възпаления или кървене.

Тази процедура играе много важна роля за ранното откриване и превенция на колоректален рак, който е третият най-често срещан рак в света.

Кой трябва да се подлага на колоноскопия

В най-общи линии се счита, че хората със средно ниво на риск от колоректален рак трябва да започнат да си правят редовни колоноскопии на 50-годишна възраст.

Въпреки това, трябва да се има предвид, че тези с фамилна анамнеза за колоректален рак или определени генетични заболявания може да се наложи да започнат скрининга за този вид заболяване по-рано.

Колко често трябва да се извършва колоноскопията

Честотата на колоноскопиите може да варира в широки граници в зависимост от индивидуалните рискови фактори и според това какви са били резултатите от предишни прегледи.

Обикновено, ако не се открият аномалии при първоначалната колоноскопия, на хората се препоръчва извършване на повторна колоноскопия на всеки 10 години след това.

 

От друга страна, ако се открият полипи или други проблеми, това може да наложи необходимост от по-чести прегледи през по-малки интервали от време.

Мъжете или жените трябва да се изследват по-често

И мъжете, и жените трябва да се подлагат на колоноскопия, тъй като представителите на двата пола са еднакво податливи на колоректален рак.

Въпреки че процедурата може да изглежда плашеща и притеснителна за много хора, всъщност ползите от нея могат да бъдат доста големи.

Ранното откриване на колоректален рак чрез колоноскопия може да доведе до по-добри резултати от лечението.

Освен това, процедурата на самото лечение би била значително по-лека и също така може сериозно да подобри процента на преживяемост от заболяването.

Но най-важното от всичко е това, че колоноскопията позволява отстраняването на предракови полипи по време на самата процедура.

По този начин колоноскопията играе ролята на много мощно превантивно средство, тъй като предотвратява развитието на тези полипи в ракови образувания.

Колоноскопията помага за превенция и на други заболявания

Значението на колоноскопията се простира далеч отвъд откриването на ракови заболявания и полипи.

Процедурата може също така да помогне при диагностицирането на различни стомашно-чревни състояния като синдром на раздразненото черво, улцерозен колит, болест на Крон и дивертикулоза.

Освен това колоноскопията позволява на лекарите да изследват причината за необясними симптоми като коремна болка, ректално кървене, промени в навиците на червата или необяснима загуба на тегло.

Страхът и притеснението от колоноскопията

Въпреки важността ѝ, много хора се чувстват изплашени или тревожни относно подлагането на колоноскопия поради опасения за дискомфорт, срам или страх от неизвестното.

Въпреки това напредъкът в технологиите, както и наличните техниките за отпускане и обезболяване, могат да направят процедурата по-поносима за пациентите.

Упойката осигурява минимален дискомфорт по време на процедурата и пациентите не усещат нищо от процеса по провеждането на изследването.

Какво включва подготовката за колоноскопията

Подготовката за извършване на колоноскопия включва прочистване на дебелото черво чрез спазване на специфични диетични ограничения и приемане на лаксативи за пълно изпразване на червата.

Въпреки че този процес на подготовка на червата може да е неудобен, той е от съществено значение за точността и качеството на процедурата и откриването на аномалии.

Ценен инструмент в превенцията на рака и други заболявания

Колоноскопията е ценен инструмент за ранно откриване и превенция на колоректален рак и други стомашно-чревни заболявания.

Като следват препоръчителните указания за скрининг и се подлагат на редовни колоноскопии, хората могат да са уверени, че предприемат най-разумните стъпки, за да защитят своето здраве и благополучие.

Изключително важно е да се преодолеят всякакви колебания или страхове и да се даде приоритет на тази потенциално животоспасяваща процедура, тъй като ранното откриване наистина може да спаси човешки живот.