Съвременните методи за контрацепция са разнообразни и ви дават шанс да избирате спрямо личните си предпочитания кой от тях е най-удобен и ефективен за вас. Спиралите срещу забременяване дават на жените голяма сигурност за предпазване от нежелана бременност и удобство за това да не се притесняват от страничните ефекти на противозачатъчните или това дали презервативът ще се скъса.

Това е и причината тези спирали да стават все по-предпочитани за използване от множество жени. Ако се замисляте дали да предприемете крачката да си поставите спирала е хубаво да се информирате добре, за това как точно работи, какви видове спирали има и какви са предимствата и недостатъците от използването им.

В тази статия сме ви събрали цялата тази информация, за да знаете всичко нужни за този метод за контрацепция.

Какво представляват спиралите против забременяване и колко видове има

Спиралите против забременяване, още наричани вътрематочни спирали (песари) са малки Т-образни, пластмасови устройства, които предпазват от нежелана бременност. Те предпазват до 99% и са един от най-ефективните методи за контрацепция. Защитата им е дълготрайна и обратима, лесно могат да извадят от лекар, ако решите, че вече не желаете да се пазите.

Има два основни типа вътрематочни спирали - хормонални и нехормонални. Хормоналните спирали съдържат прогестин, представляващ синтетична форма на хормона прогестерон. Прогестините се използват за потискане на овулацията на жените, което от своя страна води до липсата на отделяне на яйцеклетки, които могат да бъдат оплодени.

Другият тип вътрематочни спирали са нехормоналните. Тези спирали са направени от медна нишка, в която има благородни метали, като злато или сребро. Те предизвикват промяна в химичната среда на матката, като това от своя страна влияе на жизнеността на сперматозоидите и предпазва от забременяване.

Вътрематочните спирали се избират според индивидуалните нужди на всяка жена, всеки тип има своите предимства и недостатъци, а при поставянето на различни спирали трябва да се допитате и до лекаря си на колко време се сменят, за да не ви причинят неприятности. Спиралите в зависимост от това дали са хормонални или нехормонални се сменят на период от 3 до 10 години.

Различните спирали могат да се поставят по всяко време от месечния цикъл, ако не е налице бременност. Поставянето може да причини лек дискомфорт и болка и слабо кървене, които да продължат до 3 дни.

Ако възнамерявате да си поставите спирала има някои особености и задължителни условия, които трябва да знаете. За поставяне на вътрематочна спирала е задължително да сте раждали, защото ако не сте, има опасност от кръвоизлив. Не трябва да имате възпаления или злокачествени образувания по половите органи или вагинални гъбички.

Също така ако имате кръвотечение между два цикъла или сте склонни към алергични реакции (най-вече към медта) не е препоръчително да се поставя спирала. Освен това имайте предвид, че спиралите предпазват единствено от бременност, но не защитават от полово предавани заболявания, затова се препоръчва да сте в моногамна връзка, ако ще си поставяте спирала.

Ако имате тежък, обилен и болезнен цикъл, страдате от анемия в тежка форма или имате стеснение на маточната шийка или цервикалния канал не бива да си поставяте спирала. За жени, които са имали извънматочна бременност, този метод на контрацепция също е противопоказен.

Предимствата на вътрематочните спирали

Едно от най-голените предимства на вътрематочните спирали е тяхната висока защита от забременяване. Те са един от най-сигурните методи за контрацепция и не се налага да се чудите дали сте си изпили хапчето или дали носите презерватив, когото  моментът настъпи.

Друго предимство на тези спирали е, че този метод е напълно обратим, ако решите, че вече не искате да се пазите. Те могат да се премахнат, а след това да няма никакъв проблем за забременяването.

Също така тяхно предимство е, че не предизвикват хормонални странични ефекти, когато се поставят. От тях за разлика от много противозачатъчни хапчета няма ефекти, като главоболие, напълнява или акне. Също така са идеални за жени, които не могат да ползват орални контрацептиви, заради различни проблеми и заради забрана от лекар.

Какви са недостатъците на спиралите

Спиралите освен предимства от използването си, имат и някои недостатъци. Един от основните недостатъци е, че с тях няма как да се предпазите от полово предавани болести и инфекции. Затова ако не сте в моногамна връзка и често сменяте партньори, използването на кондом по време на полов акт е задължително дори да сте със спирала.

Също така при поставяне на вътрематочни спирали съществува риск от удължаване на менструацията, ако се използват нехормонални спирали. При хормоналните има опасност пък от спирането на менструацията.

Също така имайте предвид, че песарите могат да се разместят. Затова след поставянето им не се препоръчва да имате полови контакти за седмица-две. Също така трябва да избягвате физическото натоварване и тренировките, а до три месеца след поставянето на спирала трябва да се консултирате с лекаря си, който да провери локацията и дали има размествания.

След първия преглед трябва да се консултирате с лекар всяка година, за да се провери мястото на спиралата. При неправилно поставяне или разместване на спирала, настъпва риск от забременяване.

Въпреки, че в повечето случаи поставянето на спирала против забременяване е безопасно, ефективно и надеждно, е хубаво да се консултирате със специалист преди да направите тази крачка.