Диабетът е метаболитно, хронично заболяване, което не може да се излекува, а само да се контролира. За заболяването е характерно високото ниво на глюкоза в кръвта, дължащо се на недостиги ли липсата на инсулин или отговора на клетките спрямо инсулина.

Неконтролиран диабетът може да причини сериозни увреждания и оплаквания. Затова е важно да знаете рисковите фактори за развитие на диабет, видовете диабет, симптомите им и лечението, което се предприема. В тази статия ще ви дадем подробна информация за това състояние, за да знаете по-добре какво представлява, ако страдате от него или имате съмнения за него.

Какво представлява инсулина и рискови фактори за диабет

Какво вече споменахме диабетът се получава тогава, когато липса или недостига инсулин или клетките в тялото не отговарят на него правилно. Инсулинът е хормон, произвеждащ се от бета-клетките на задстомашната жлеза. Този хормон се отделя след хранене, когото нивата на глюкозата е кръвта започват да нарастват, за да бъде усвоена от клетките, след което нивото на кръвната захар спада.

Когато е налице диабет, нивото на кръвната захар остава високо, защото панкреасът не произвежда достатъчно количество инсулин или клетките на човек са станали нечувствителни към него. Затова една от основните характеристики на диабета е високата кръвна захар.

Въпреки, че причините за диабет могат да са разнообразни, след най-честите рисови фактори за появата му са наднорменото тегло и неправилното хранене, заседналият начин на живот и генетичната предразположеност.

Типове диабет и симптомите им

Има няколко основни типа диабет, които имат характерни симптоми, причини за появата си и методи на лечение. Основно различаваме диабет тип 1, диабет тип 2 и гестационен диабет.

За диабет тип 1 е характерно да не се синтезира достатъчно инсулин и често се среща преди 40-годишна възраст, а дори в пубертета. За развитието на диабет тип 1 има наследствени фактори и етнически такива. Този вид диабет засяга 10% от случаите на заболяването,

При диабет тип 2 пък организмът изпитва недостиг на инсулин или клетките развиват устойчивост на инсулина и не реагират на него. Това е и най-разпространеният тип диабет, като засяга 90% от случаите на заболяването. За развитие на този тип диабет основен фактор е затлъстяването и неправилното, нездравословно хранене. А също така причинна за развитие на диабет тип 2 може да бъде ниският тестостерон при мъжете.

Гестационният диабет е диабет, който може да се развие при бременните жени. При страдащите от него жени се отчитат високи нива на кръвна захар и неспособност на организма да синтезира достатъчно инсулин.

Симптомите на различните видове диабет са сходни, затова ако имате някои или всички от тях незабавно потърсете лекар, за да ви прегледа и диагностицира. Най-честите симптоми, от които се оплакват хората, страдащи от диабет са често уриниране, заради повишената кръвна захар, постоянна жажда, заради загубените течности и постоянен глад, заради недостига на енергия в организма.

Също така напълняването е характерен симптом на това заболяване, а при диабет тип 1 може да се наблюдава и отслабване без никаква причина, заради недостига на инсулин. Други симптоми, които могат да се появяват са хронична умора, сърбежи, склонност към развитие на кожни и гъбични инфекции, раздразнителност и проблеми с венците.

Какво е лечението

За различните видове диабет се препоръчват различни методи за контролиране и въпреки че не могат да се излекуват напълно, те успешно се повлияват от лечение и начина на живот.

За диабет тип 1, за да се поддържа оптималното здравословно състояние на пациентите, те трябва до живот да бъдат на инсулинова терапия. Тази терапия се изписва, за да се контролират нивата на кръвната захар, а заедно с нея трябва да се спазва определен режим на хранене и движение.

Диабет тип 2 е прогресивен вид диабет, за който е характерно да се влошава с течение на времето. За да се контролират симптомите на този вид диабет и забавяне на прогресията му се прилагат методи за контрол на теглото и придържане към специална диета. Ако страдате от този вид диабет е от съществено значение да следите редовно кръвната си захар. При диабет тип 2, тези промени в начина на живот могат да бъдат достатъчни и да не се налага приема на медикаменти.

Гестационният диабет също се контролира също със специална диета и физическа активност. При част от засегнатите жени може да се наложи медикаментозна терапия, с която да се контролира кръвната захар, за да няма усложнения при раждането. Бебетата на тези жени са по-едри от останалите до раждането.

На голяма част от жените, които планират бременност се препоръчва да ограничат консумацията на животински мазнини още преди да за забременели.

Независимо от какъв тип диабет страдате е важно да го контролирате и да потърсите лекарска помощ при съмнения за заболяването. Ако не бъде контролиран диабетът може да влоши до голяма степен качеството на живота и да засегне сърдечното здраве, зрението, потентността при мъжете. Също така неконтролиран диабетът прави хората по склонни към развитие на инфекции, пародонтоза и различни ментални заболявания.