Противогрипната ваксина пази сърцето от инфаркт

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2016 15:28

Противогрипната ваксина пази сърцето от инфаркт

Акценти:

  • Защита - ефект
  • Патологии - сърдечни
  • Медицина - важно откритие

Свързани:

Както е известно, грипът е повсеместно разпространено заболяване, от което ежегодно умират до 500 хиляди души, а в период на епидемия и повече.

Като летални изходи най-често се регистрират сред хора над 60-годишна възраст, особено ако те имат в анамнезата си хронични заболявания на белите дробове и на сърцето.

В края на 90-те години на 20-ти век се появиха първите сведения, че ваксинацията против грип не само предпазва от това тежко заболяване, но и по чудесен начин способства за понижаване на случаите на сърдечно-съдово заболяване.

Действително при противогрипната ваксина е ефективна по отношение на сърдечните патологии.

Ваксина срещу грип или ваксина за сърцето?

Първи за способността на противогрипните ваксини да понижават риска от инфаркт заговориха американски учени, около 2000 г.

Изследвания се провели сред 218 души, от които 109 в анамнезата си имали инфаркт на миокарда, а другите 109 били здрави. В хода на изучаването на рисковите фактори било установено, че голяма част от групата на здравите хора била ваксинирана срещу грип.

Този неочакван ефект нямало как да остане незабелязан, тъй като сърдечните заболявания са на първо място сред причините за смъртността на хора по цялото земно кълбо.

Това послужило като почва за размишление и за по-нататъшно изучаване на влиянието на ваксините против грип за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Възможно е учените да са на прага на грандиозно откритие, което може да реши толкова сериозен проблем, какъвто е сърдечната смъртност.

 

Естествено, с изучаването на този ефект се захванали и учени от други държави. Кой не бил искал да стане първи по пътя към важно откритие в медицината?

Изследванията се провели с учени и лекари в Америка, Австралия, страните в Европа.
Възприемайки идеята на американците за връзката на ваксината срещу грип със заболявания на сърцето, сръбски учени демонстрирали на света зашеметяващи резултати.

По техни данни ваксинацията понижила заболеваемостта от сърдечни заболявания с 50%. Може би, това са най-съществените резултати сред останалите изследвания.

Полски кардиолози започнали да изследват случаи на смърт от различни заболявания сред ваксинираните хора и неваксинираните от грип.

И отново резултатите се оказали в полза на ваксинацията – за година наблюдения леталният изход от сърдечни патологии сред неваксинираните бил 0.76%, докато сред хората, на които била поставена ваксина 0.63%. Резултатите макар и да не радват силно, но все пак, но все пак разлика има.

За да се разбере как работи ваксината и действително ли ефект на защита за защита от сърдечно-съдови заболявания, са нужни нови изследвания, позволяващи да се открие връзка между противогрипната ваксина и сърдечните патологии.

Британски учени решили да проверят тази теория на голям брой хора. Ако по-рано учени от други държави провеждали изследвания сред стотици хора, то британски експерти получили възможност да анализират историята на заболяванията на повече от 70 хиляди души.

Подобен обхват непременно трябва непременно да даде отговор – ефективна ли е противогрипната ваксина по отношение на инфарктите и инсултите, острата сърдечна смърт?

От общия брой участници били подбрани 2 групи, в едната от които се намирали хора, прекарали един единствен инфаркт в живота си, втората група била контролна – здравите хора.

Половината от изследваните и в двете групи били ваксинирани, а другата половина останали неваксинирани. Наблюденията на здравните показатели показали, че ваксината намалява риска от инфаркт при здравите хора с 20%.

Противогрипната ваксина пази сърцето от инфаркт
4.5 (90.22%) 45 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2016 15:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи