Тест, откриващ за 5 минути бактериална инфекция, ще намали нуждата от антибиотици

Мария
Написана от Мария август 6, 2016 12:37

Тест, откриващ за 5 минути бактериална инфекция, ще намали нуждата от антибиотици

Акценти:

  • Ръководство - антибиотици
  • Бактериална инфекция - откриване
  • Бърз тест - 5-минутен

Свързани:

Изследователи от Клинично проучване на Оксфордския университет, провеждано във Виетнам, показаха, че с помощта на бърз – 5 минутен, тест може да се намали злоупотребата с антибиотици за лечение на инфекции на горните дихателни пътища.

Намаляването на броя на ненужното издаване на рецепти за антибиотици е ключовия момент за предотвратяване разпространението на резистентни бактерии, и свързаните с тях инфекции.

Бързите тестове откриват С-реактивен протеин, който е маркер за инфекции, причинени от бактерии, в кръвта на пациентите. Ниското му ниво е показател за вирусна инфекция, поради което не се налага употребата на антибиотици.

Проучването е проведено в 10 здравни центъра в района на столицата на Виетнам – Ханой, като участници били 2000 пациенти, на които били изписани антибиотици и съответно не, като вторите били включени в контролна група.

Резултатите показват значително намаляване на употребата на антибиотици при деца и възрастни, макар и възстановителният период от гледна точка на клиничните критерии за такъв, е с еднаква продължителност.

Това е първото проучване, в което се изследва този факт, като получените данни са идентични на тези от подобни изследвания, провеждани в Европа. Това обаче е първото проучване, в което тестовете за определяне на нивата на С-реактивен протеин, се използват при деца.

Виетнам е 14-та по население държава в света с бързо развиваща се икономика, като към момента стандартът на живот е доста по-нисък от този на България.

Проблемът с ненужното изписване съществува и там, но, както е известно това не е изолирано явление, а съществува и у нас, а и не само – в Западна Европа и САЩ, също проблемът с безразборната употреба на антибиотици продължава да се задълбочава.

Във Виетнам обаче все още инфекциозните заболявания все още продължават да са водеща причина за настъпване на смърт, за разлика от България, където бичът са сърдечно-съдовите заболявания и на второ място злокачествените новообразувания.

Още през 2014-та година обаче СЗО съобщи, че нечувствителността на разпространени бактерии към антибиотици в болниците и в отделните държави-членки на организацията, е достигнала доста тревожни нива, и то в световен мащаб.

Разработването на нови и бързи методи за диагностика ще намали съществено нуждата от изписване на антибиотици, когато не се налага. И това е едно от набелязаните приоритетни направления за борба с резистентността към антибиотици.

Като има потенциал този приоритет на СЗО да намери реализация, тъй като вече има няколко разработени тестове за определяне на нивата на С-реактивния протеин, които са достъпни за пускане на пазара.

И професор Хаймън Вертхайм, главен изследовател, добавя, че е имало големи разлики измежду отделните здравни центрове що се отнася до намаляване на употребата на антибиотици в резултат на въвеждането на 5-минутния тест.

В един от центровете имало доста големи запаси от антибиотици и затова здравните работници са искали да се отърват от тях и съответно са изписвали безразборно антибактериални препарати.

И това добре илюстрира една от пречките за намаляване на употребата на антибиотици, които трябва да се преодолеят.

Според заместник ръководителя на администрацията на Министерството на здравеопазването на Виетнам този бърз тест за откриване на бактериални инфекции ще позволи разработването на ръководства за извършването на първични медицинска помощ, в които точно ще се опише при какви случаи да се изписват антибиотици.

Тест, откриващ за 5 минути бактериална инфекция, ще намали нуждата от антибиотици
4.5 (90.38%) 79 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 6, 2016 12:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи