Топ 5 популярни митове за дишането – има ли наистина „северен“ и „южен“ нос

Мария
Написана от Мария септември 29, 2016 23:24

Топ 5 популярни митове за дишането – има ли наистина „северен“ и „южен“ нос

Акценти:

  • Дишане - митове
  • Промиване - нос
  • Разтвор - физиологичен

Свързани:

Носът не е просто канал, който се отваря някъде в устата, както погрешно си мислят доста хора. В носа, там, където започват костите на черепа, на стената на носната кухина има 3 носови обвивки – долната е кост и горната, и средната са израстъци тъкани. Съответно, се различават обща носна кухина и 3 прохода между тези обвивки.

През такава сложна структура въздухът минава през носа по-бавно, отколкото през устата. Това е нужно, за да се загрее, овлажни и стерилизира вдишваният въздух.

Освен това последният също оказва натиск върху лигавицата на носа, пускайки в действие дихателният рефлекс, в резултат на което гърдите се разширяват повече, отколкото при дишане през устатата.

За денонощие в носа се образуват 2 литра течности. При дишане човек губи вода. За час вдишваме до 17.5 мл. При физическо натоварване обемът на отделяната с дишането вода нараства до 4 пъти.

1. Заблудата за северния и южния нос

Едно време била изключително популярна теорията за „северния“ и „южен“ тип нос.

Предполагало се, че северняците и южняците са с толкова различна аеродинамика на носа, че при преместване в чужд за тях климат трябва да си правят операция, за да може човек да диша с пълни гърди.

Като авторите на теорията посочвали при каква националност по колко % въздух преминават през различните носни проходи.

Но наблюденията на притежателите на различни носове показали, че:

• Носовете на жителите на Африканския континент и коренните обитатели на Севера по структура на вътреносовите структури и по форма са в по-голяма степен, отколкото носовете на европейците, и например, жителите на страните на Кавказ;
• Индивидуалните особености на структурите на носовете играят значителна роля;
• Основният въздушен поток върви по общия носен ход.

2. Митове за невнимателни лекари

При много хора носовата преграда от раждането или поради травми не е идеална. Степента на изкривяването може да бъде различна.

В повечето случаи кривата преграда изобщо не пречи на човек да се наслаждава на живота. Но с годината и с всяка остра хрема структурата на лигавицата постепенно се променя.

Там, където на нея се оказва голямо въздушно натоварване, и се разраства. И човек, който е дишал леко цял живот, постепенно започва да забелязва своето дишане и да усеща, че носът му е запушен.

И чувайки лекар да му казва за изкривена преграда, стига до заключението, че всички предходни лекари, преглеждащи носа му са били лоши специалисти.

Всъщност по-рано състоянието с изкривената по рождение преграда и лигавица не е давало повод за безпокойство.

3. Митът за дълбокото дишане

Съществува погрешно мнение, че да дишаш дълбоко е полезно, защото тогава в организма попада повече кислород. Но трябва да се има предвид, че организмът на човека умее сам да регулира своите потребности и да съблюдава баланса между въглеродния диоксид и кислорода.

В норма кислородът в кръвта е 95-98% от максимално възможния обем. И няма накъде да расте.

Затова при дълбоко дишане в кръвта попада и въглероден диоксид – и това е лошо кръвоносните съдове се свиват, постъпването на кислород към тъканите се нарушава. В резултат се развива хипоксия.

4. Редовно промиване на носа

Има хора, които смятат, че е полезно промиването на носа, но това е уникална саморегулираща се система с множество защитни механизми, и една от тях е слузта.

Топ 5 популярни митове за дишането – има ли наистина „северен“ и „южен“ нос
4.5 (89.44%) 36 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 29, 2016 23:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи