Голяма част от постигането на успех при диета зависи от решението ни да се откажем от преработените храни и да ги заменим с домашно приготвени.

И все пак, дори да сте внимателни за съставките, които използвате, може да допуснете грешки в кухнята. За да постигнете по-бърза загуба на тегло и да подобрите цялостното си здраве, следвайте няколко съвета, които ще ви помогнат да избегнете най-често допусканите грешки.

Приготвяте нишесте и мазнини заедно

Разбира се, за да сте здрави, се нуждаете от мазнини и нишесте в диетата си. Обединяването им в брашно обаче не е добра идея. Ако целите да загубите голяма част от теглото си, когато приготвяте сладка картофена салата, добавете зехтин. Всеки път, когато трябва да се готвят храни, съдържащи скорбяла, като например боб, използвайте не повече от 2 или 3 супени лъжици мазнина.

Използване на соя, рапица и други растителни масла

Растителни масла не са скъпи, но често са кисели по природа и помагат за покачване на теглото, когато се загряват на висока температура. Без значение какво се казва в рекламата, растителните масла не са добри като добавка към храни, чиято подготовка включва отопление. Кокосово масло и зехтин са за предпочитане, но и те трябва да се използват умерени количества.

Лишавате се от енергия

Няма да постигнете бърза загуба на килограми, ако се лишите от много калории. Когато тялото, започне да усеща липса на енергия, преминава в режим на самосъхранение, опитвайки се да съхрани, колкото се може повече мазнини. Затова трябва да се насочите към добре балансирана храна с качествени мазнини.

Стремите се към рецепти, които изключват мазнините

Стига да не консумирате едновременно мазнини и въглехидрати, добавянето на полезни мазнини към диетата е чудесен здравословен избор, чрез който ще стимулирате организма си. Мазнините имат свойството да детоксикират организма и да повишат хормоните, които контролират тялото.

Прекалявате със солта

Ако обичате да прекалявате с осоляването на ястията, е много вероятно да натрупате няколко килограма, благодарение на свойството на солта да задържа вода в организма. Голяма част от хората, които са подложени на диета, добавят повече сол в диетата си, но трябва да внимавате да не развиете този вреден навик. Освен, че няма да понижите теглото си, ще навредите на организма си.

Наблягате на постните зърнени храни

Зърната са здравословни, защото ни снабдяват с фибри. Въпреки това, дори умерено количество в диетата може да бъде причина за възпрепятстване на опитите да понижите теглото си. Тялото складира излишните въглехидрати под формата на мазнини, затова не трябва да консумирате повече от половин чаша на всяко хранене.

Печете храната си на скара

Печенето е отличен начин да се готви, без да се добавят излишни калории към храната. Когато печете месо, трябва да се уверите, че мазнините има къде да се отичат. Ако печете храната си на скара, мазнината в месото ще се топи и оттича.

Готвите всичко

Готвенето изисква повече мазнини, отколкото когато храната се консумира сурова. Важно е да внимавате с храните, които се консумират само сурови. Много от нас подценяват ползите за здравето и за отслабването от храненето със сурови храни.