Както е известно грижите за тялото трябва да се отразяват не само на външния ни вид, но и на здравословното ни състояние.

Повечето хора знаят, че косата и ноктите са изградени от кератин. За да избегнете лекарствени продукти и добавки, по-добре проучете кои храни могат да помогнат на организма, да си набави необходимите витамини и минерали, за да възвърнете изгубения блясък на косата или здравината на ноктите.

Суроватъчен протеин

За да произвежда достатъчно количество кератин, тялото се нуждае от протеини. Ако косата не получава необходимото количество протеини, това може да бъде причина за косопад.

Добавете лъжичка суроватъчен протеин към сутрешната си закуска. Според проучване, протеинът помага да се контролира апетитът, т.е. ще повлияе добре и на теглото ви.

Говеждо месо

Сурова пържола е богата на протеини и желязо. Известно е, че хората с дефицит на желязо, имат анемия и в повечето случаи косата им е много тънка. Според някои лекари дефицитът на желязо е свързан с характеризиращата форма на лъжичка на ноктите.

Разбира се това не означава, че трябва да се яде червено месо през цялата седмица, понеже има високо съдържание на наситени мазнини, които водят до повишен риск от здравословни проблеми като сърдечно-съдови и ракови заболявания, както и диабет тип 2. Ако страдете от недостиг на желязо, консултирайте се с личния си лекар.

Боровинки

Боровинките са богати на антиоксидантите, които помагат като предпазват клетките на тялото от свободните радикали. Така те неутрализират вредното въздействие на възпаленията и на повишеното количество хормони на стреса. Тези фактори влияят не само на клетките в организма, но и на косата и ноктите.

Бадеми

Бадемите са отличен източник на протеини, те съдържат огромно количество магнезий, което поддържа ноктите и косата здрави. Листните зеленчуци, какаовите зърна и соята съдържат помагат за бързото подобряване на вида на ноктите и косата.

Бира

Бирата съдържа голямо количество силиций, подходящ за балансирана диета, съобщава проучване на журнал за „Науката за прехрана и земеделие“. Проучване показва, че 10-милиграма добавка от силиций понижава косопада и чупливостта на ноктите след 20 седмици. Експертите препоръчват жените да консумират бира по 1 чаша дневно, а мъжете 2 чаши.

Стридите

Стридите съдържат много цинк, той участва в много биологични процеси, включително извличане на протеини, нужни за нормалната функция на косата и ноктите. Според д-р Зейчнер, една порция стриди съдържа 74 г цинк. Подобно количество не се среща при никоя друга храна.

Мляко

Според някои проучвания има връзка между достатъчните количества на витамин D и появата на косопад. Жените, страдащи от косопад, имат ниски нива на витамин D, който е сред основните съставки за изграждане на здрава коса.

Яйца

Яйцата съдържат много протеини и витамин D. Витамин B-комплекс може увеличи производството на кератин.

Сьомга

Сьомгата е отличен източник на протеин, биотин и омега-3 мастни киселини. Те понижават риска от възпаление и хидратират кожата, подобряват здравето на скалпа, поддържат здрави космените фоликули.

Бразилски орехи

Селенът е микроелемент, който помага за защита срещу оксидативен стрес. Изследване, проведено върху плъхове с недостатъчно количество селен в организма, показва, че те имат по-слабо окосмяване. Учените установяват, че само шест до осем бразилски ореха съдържат повече от 800% от препоръчителната дневна стойност.