Много хора завиждат на тези, които изглеждат младолики.

Но не е ясно защо едни на 40-годишна възраст изглеждат като на 20, а други на 60. От какво зависи всичко това?

В голяма степен се определя от генетиката. Неслучайно казват: искаш да знаеш как ще изглежда твоята жена след 20 години, тогава погледни тъща си.
Въпреки това генетиката не е награда, нито присъда.

Важен е начинът на живот и грижата за собственото тяло.

Човек, който желае да изглежда млад до дълбока старост е необходимо да води здравословен начин на живот, да се откаже от вредните навици – тютюнопушенето и алкохолът са пагубни както за организма като цяло, така и за кожата в частност, да поддържа постоянно тегло – неговите колебания негативно влияят на състоянието на кожата.

Полезно е да вслушвате в съветите, които дават „девойките“ на 50+ години.

Те смятат, че за запазването на младостта помагат умереността в храненето, подвижността – движението стимулира обмяната на веществата, спомага за подобряване на кръвообращението, за вентилацията на белите дробове и способността за запазване на здравината на костите и не на последно място – оптимистичният възглед за живота.

На 40-годишна възраст следва да се запознаете с козметика. Редовната грижа за кожата – домашна и професионална, позволява да се отложи появата на първите признаци на стареене.

Желателно е с вашата външност да бъде ангажиран и един лекар. Съществуват препарати антагонисти те действат много добре самостоятелно, но не и когато се приемат паралелно с други. И ако в една клиника са ви предписали едно, а в друго – нещо различно, то тогава ефектът може да бъде съвсем неочакван.

Но природните закони са неумолими – ако се появи излишна кожа, тя може да бъде премахната само със скалпела на хирурга. Но пластиката не означава автоматично връщане към младостта.

Продължителността на ефекта много зависи от усилията на човека. След операцията се грижете добре за себе си – поддържайте стабилно тегло, не пушете, наспивайте се, не прекалявайте с излагането си на слънце. Ако пренебрегвате това, от резултатите от операцията скоро няма да има и помен.

Припомняйте си, че твърдението, че всеки има такава външност, какво заслужава, съвсем не е далеч от истината.

Злобните жени трудно могат да коригират външността си, дори и с пластични операции. Лекари твърдят, че най-тежките постоперативни усложнения са именно при тях – келоидни бележи, дълготрайни хематоми и т.н.

А при приятните хора всичко протича гладки и без проблеми. И те изглеждат добре както преди, така и след операцията.

Гимнастика вместо кремове за лице

Лицевите мускули работят много рядко – само когато човек прави някакви мимики и в процес на дъвчене. Поради липсата на достатъчно натоварване с напредването на възрастта се наблюдава отпускане на лицевите мускули, появява се втора брадичка, кожата увисва, бузите провисват, отпускат се и краищата на устните.

Фейсбилдингът позволява да се отпуснат напрегнатите мускули – благодарение на това се заглаждат мимическите бръчки. При редовните тренировки дори се увеличава обема на устните.

Упражненията за лице е необходимо да се правят ежедневно – по 10-15 минути, и системно. Лицевите мускули, както и всички други, загубват тонуса си без натоварване. Но първите резултати очаквайте след не по-малко от месец и месец и половина.

Фесбилдингът е един вид силова гимнастика. Важно е да се помни, че всички упражнения е необходимо да се изпълняват чрез леко съпротивление.