Радостта и щастието от майчинството са безспорни, но бременността носи и някои неприятни ефекти върху тялото.

Един от тях е коремчето, който след раждането много трудно се прибира. Някои жени никога повече след раждането на децата нямат плоския корем, който са имали преди това.

Но не се отчайвайте, ето 10 съвета, които ще ви помогнат до голяма степен да си върнете предишната форма.

1. Дайте си време

Прибирането на корема след раждане изисква време. Макар да изглежда, че филмовите звезди си връщат формата само седмица след раждане, в действителност това не се случва толкова бързо и лесно.

Вашето тяло е преживяло огромни промени през последните девет месеца; не се очаква то да реагира толкова бързо.

2. Кърмете

Ако имате достатъчно кърма, хранете детето по този начин. Кърменето води до изгаряне на калории - до 500 допълнителни калории на ден!

3. Движете се

Уверете се, че сте в състояние отново да се заемете с физически упражнения след бременността, а най-добре е да говорите с лекаря си кога това е най-безопасно.

Когато дойде време да се движите, започнете с малки стъпки и без прекомерно натоварване. Започнете с разходка из квартала или се запишете на курс по следродилна йога или аеробика.

Опитайте се да отделите за това 30 минути, най-малко три пъти седмично.

4. Яжте малко, но често

Ако изчакате, докато огладнеете, за да се нахраните, най-вероятно ще поемете твърде много калории. Избягвайте преяждането и поддържайте метаболизма си като се храните по 5-6 пъти с малки порции дневно.

5. Яжте плодове между храненията

За да не огладнявате между основните хранения, яжте плодове. Така ще задоволите копнежа си по сладкото.

Дръжте измити и нарязани плодове и зеленчуци под ръка. Опитайте замразени грозде или ябълки с фъстъчено масло за задоволяване на глада.

Запасете вашите шкафове с храни с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на мазнини. Забравете за чипсовете и сладоледа. Ако нег и държите в къщи, няма и да се изкушавате да ги ядете.

6. Мислете в перспектива

С малко бебе у дома може да ви е трудно да намерите време за готвене. Затова отделете няколко часа в неделя и пригответе храна за цялата седмица.

Разделете я на отделни порции и ги замразете. Помолете семейството и приятелите си да ви отменят в грижите за детето през това време.

7. Заредете се с фибри

Направете менюто си така, че да консумирате храна с високо съдържание на фибри. Наблегнете на храни като овесени ядки, пресни плодове и зеленчуци.

Изберете хляб с най-малко три грама диетични фибри на бройка, пълнозърнести макаронени изделия и кафяв ориз.

8. Яжте диетичен протеин

Сменете тлъстите меса с диетични като пиле и риба. Дивата сьомга е чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които са полезни при загубата на тегло.

Кърмачките трябва да внимават с консумацията на риба тон и да избягват риба меч, поради съдържанието на метил и живак.

9. Пийте много вода

Водата е като маслото, което помага на колелетата да се въртят гладко. Хидратацията е от съществено значение за загубата на тегло, помага на храносмилането и потиска апетита. Стремете се към осем чаши на ден.

10. Търсете подкрепа

Помолете за помощ, независимо дали това се отнася за член на семейството, или специалист по хранене, за да поддържате диетичния си план.

Ако вашият партньор може да гледа бебето, докато се разходите или поспите (не подценявайте силата на спокоен сън), ще си върнете предишната форма по-лесно.

Уверете се, че имате необходимата емоционална подкрепа, от която всички имаме нужда.