Има много начини да отгледате щастливи и приспособими деца, но ето и няколко научни съвета, които доказано работят и дават положителен резултат.

Уау! Шегуването работи

Отпуснете се и се развеселете. Когато се шегувате с малкото си дете, това ще му помогне да се пригоди по-добре за живота и да бъде по-успешно, показва наскорошно проучване. Когато родителите се шегуват или се преструват, това дава на детето възможност да мисли по-креативно, да създава приятели и да се справя със стреса.

Бъдете позитивни

Няма нищо чудно в това: родителите, които изразяват негативни емоции пред децата си или ги третират по-сурово най-вероятно ще се окажат начело на една агресивна детска градина. Това не са добри новини, защото агресивното поведение на 5 години е свързана с агресия по-късно в живота, дори и към бъдещ романтичен партньор.

Отглеждайте самосъстрадание

Изследване показва, че самосъстраданието е много важно умение в живота, което помага на хората да не останат безразлични, когато се изправят пред дадено предизвикателство. Самосъстраданието е съставено от съзнателност, способността да се справяте с мислите и емоциите си без да бъдете отнесен, отдаден или да потискате някоя от тях, или емпатия със страдание за другите и добро отношение към самите вас; разпознаване на собственото страдание и отдаденост на това да решите проблема.

Оставете ги да си тръгнат

Когато децата напуснат гнездото, проучване показва, че е най-добре да ги оставите да си тръгнат. Новоприетите в колежа тийнейджъри, с постоянно месещи се „хеликоптерни“ родители са по-склонни да бъдат тревожни, затворени и по-малко отворени към нови преживявания в сравнение с техните връстници с по-спокойни родители.

Грижете се за брака си

Ако сте родител със значима половинка, не позволявайте връзката ви със съпруга/съпругата или партньора да запада по какъвто и да е начин когато детето се роди. Родители, които страдат от нестабилност в брака или очакват развод, могат да причинят на подрастващите си деца различни проблеми, като неспокоен сън, безпокойство и кошмари.

Грижете се за менталното си здраве

Ако мислите, че може да сте депресирани, потърсете помощ както за ваше добро така и за доброто на вашето дете. Изследване показва, че депресираните майки с негативни възпитателни методи могат да доведат до увеличаване на стреса на детето си. Изследване, проведено през 2011 година показва, че подобни деца страдат от повишено ниво на стрес в предучилищната и ранната училищна възраст.

Майки, бъдете добри към синовете си

Близка и сърдечна връзка на момчетата с техните майки може да помогне на синовете ви да не преиграват и да не реагират негативно. Здравата и топла връзка между майка и син помага на детето да се справи с поведенческите проблеми.

Опитайте да си спестите някоя остра забележка

Младежите, които се сопкат и отговарят на родителите си може да са дразнещи, но тяхната аргументативност е свързана с отхвърлянето на силно напрежение и натиск извън дома. С други думи, автономията у дома води до автономия сред приятелите.

Не се стремете да сте съвършени

Никой не е съвършен, така че не се тормозете като си поставяте прекалено висока летва като родител. Изследване показва, че младите родители, които мислят, че обществото очаква от тях да бъдат перфектни, са по-стресирани и по-малко уверени в своите родителски умения.

Познавайте децата си

Всеки си мисли, че знае най-добрия начин как да отгледа децата си. Но родителските грижи не са еднотипни за всички. Факт е, че децата, чиито родители нагаждат своя стил на възпитание към личността на детето, са наполовина по-малко стресирани и депресирани в сравнение с техните връстници, които имат по-строги родители.