Някои наши навици са причина за ускорено стареене на сърцето, което на свой ред повишава съществено риска от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система, а също и от преждевременна смърт.

1. Неправилно хранене

През последните години у нас масово се отваряха ресторанти за бързо хранене. Тяхната популярност стана причина хората, които живеят в по-големите градове, особено подрастващите, постоянно да преяждат.

Това от своя страна предизвика верижна реакция и през последните години у нас се регистрира постоянно нарастване на броя на затлъстелите деца на възраст от 6 до 19 години.

Този хранителен режим със сигурност е причина за ускорено стареене на сърцето.

2. Заседнал начин на живот

Този рисков фактор е широко известен, въпреки че никой и не подозира колко неблагоприятно ниската физическа активност се отразява на сърдечната функция.

Така, например, ако човек изяжда по 1 сандвич със свинско месо, стоейки на компютъра в офиса, той приема около 700 килокалории. За да ги изгори и да не се отразят на фигурата му, той трябва да тича с умерено темпо 4 часа, което, както разбирате е невъзможно.

Но все пак следва да се отбележи, че минимум 2000 килокалории са необходими на всеки жив човек за извършване на базовите функции на организма, което означава, че едни сандвич със свинско не би бил достатъчен за един ден, дори и ако човек цял стои пред компютъра и не излиза никъде.

3. Тютюнопушене

Този навик е един от най-мощните фактори, ускоряващи стареенето на сърцето. Според статистиката броят на пушещите хора, които страдат от някакви здравословни проблеми, постоянно нараства.

Особено тревожен факт е, че броят на пушещите жени нараства. Но по-скоро у нас не е така, тъй като след въвеждане у нас на пълната забрана за пушене на закрити обществени места, броят на пушачите започна да намалява.

А тези данни по-скоро касаят държавите от Близкия Изток, които са едни от най-големите потребители на български цигари. След справянето с вредния навик на човешкия организъм са му необходими 10 години за възстановяването на вредите, които са му нанесени от пушенето на цигари.

4. Злоупотреба с алкохол

В една чаша червено вино се съдържат такова количество флавоноиди, което е полезно за сърцето. Но употребата на спиртни напитки в големи количества съществено увеличава честотата на сърцебиенето, а също и вреди като цяло на здравето.

5. Хъркане

Косвен фактор за риск от развитие на сърдечни заболявания, тъй като хората, които страдат от този проблем, много по-често страдат от атеросклероза и нарушено кръвообращение на главния мозък.

6. Прекомерни физически натоварвания

Спортуването със сигурност е полезно за здравето, но внезапните прекомерни физически натоварвания са сериозна опасност. Така например, не трябва да се почва с бързо тичане, без преди това организмът да е подготвен със загрявка.

Физическото пренапрежение е причина за ускорено стареене на сърдечния мускул, поради намаляване на еластичността на артериите.

Освен всичко гореизброено, към опасните навици значително, ускоряващи стареенето на сърцето, се отнасят също

7. Стреса, 8. Самотата – повишават се нивата на възпалителните белтъци в организма , 9. Несъблюдаването на необходимата хигиена на устната кухина – поради разпространението на бактериите към сърдечния мускул и 10.

Пренебрежителното отношение към симптомите, които обикновено сигнализират за възникването на наистина сериозен сърдечен проблем, тъй като острите сърдечни състояние се развиват невероятно бързо.