Повечето мъже намират маструбацията за доста забавна, защото тя им дава различни усещания, което не биха могли да получат по друг начин. Въпреки това, важно е да се знае, че прекалената маструбация оказва своето влияние върху човешкото тяло.

Нека хвърлим един поглед на десетте най-често срещани негативни ефекта от маструбацията и как да се предпазите от пристрастяване към нея:

1. Прекалено честата маструбация затруднява еякулацията

Прекалено честата маструбация, особено повторното маструбиране през деня, е изтощаващо за организма и всеки следващ път еякулацията става все по-трудна.

Това е така най-вече защото организмът се нуждае от известно време, за да възстанови изгубените течности до момента. Така че за да получите най-доброто преживяване, практикувайте с мярка и умереност.

2. Прекомерната маструбация затруднява ерекцията

Прекалената маструбация може да доведе до намаляване на чувствителността на половия орган, а това в крайна сметка да доведе до затруднено получаване на ерекция. Това би било особено неприятно преживяване, ако сте с партньорката си. Добрата новина е, че чувствителността постепенно се възвръща и подобрява.

3. Психологически ефект

За много хора маструбацията има и психологически ефект. Практикувайки я прекалено често, те започват да изпитват чувство за вина. Ако и при вас е така, просто разредете “сесиите” малко и така ще видите, че няма защо да се чувствате виновни, тъй като ще почувствате, че тялото ви наистина го желае.

4. Може да доведе до ментални заболявания

Това все още не е напълно доказано, но прекаленото практикуване на маструбация може да доведе до болести на мозъка. Странното е, че такава връзка не се наблюдава при чести контакти между партньори.

5. Води до загуба на коса

Тук ефектът на маструбацията не е решаващ, но може да се съчетае с други фактори и да “подпомогне” загубата на коса. Счита се, че в някои случаи, в които хора без случаи на плешивост в семейството, е възможно твърде честата маструбация да е един от факторите за загуба на коса.

6. Проблем със социалния живот

Счита се, че има връзка между социалния живот и маструбацията. Хората, които маструбират по-често е по-вероятно да имат по-малко обкръжение, по-малко приятели, повече финансови проблеми. Обратно, ако излизате на вън и се срещате с повече хора, то вероятността да прекалите с маструбацията е много по-малка.

7. Зависимост

Както повечето неща в живота, с които човек прекалява, твърде честата маструбация може да доведе до зависимост и пристрастяване. Както с всяка друга зависимост, тази също може да бъде доста коварна и да ви бъде почти невъзможно да се справите с нея. За да се справите е нужно да постигнете баланс. Просто правете всичко с мярка и си давайте почивки за известно време.

8. Може да доведе до подуване

Кожата на пениса е много чувствителна и лесно може да се претрие. Освен това ако ръцете не са добре измити преди това, е възможно да се получи замърсяване. Всичко това води до подуване, понякога до трудности при уриниране и дори до неприятни усещания при допир. За това, за да бъде всичко наред, просто не прекалявайте и спазвайте добра хигиена.

9. Намалява удоволствието

Много често хора които маструбират твърде често се оплакват от липса на удоволствие от секса. Това се дължи на намалената чувствителност. Ако разредите сесиите, ще усетите много по-силно желание за контакт с вашата партньорка.

10. Увеличава риска от други зависимости

Счита се, че ако човек стигне до там, че да не изпитва удоволствие от секса в резултат от прекалена маструбация, това може да доведе до употребата на забранени вещества с цел да се намери друго удоволствие. Това може да доведе до опасни последици и зависимост.

След всичко това можете да си отговорите честно дали не прекалявате. В края на краищата целта на маструбацията е удоволствие и себепознание и в нея няма нищо лошо, стига да се практикува с мярка. Балансът и лекото ограничаването на маструбацията обещават много по-голямо удоволствие след това.