Дъвченето на дъвка е едно на пръв поглед напълно безобидно заболяване, но дали наистина е такова? В някои страни дъвченето на дъвка е популярно до толкова висока степен, че се финансират различни проучвания в тази област с цел да се установи до къде се простира безопасността.

В страни като Иран и Саудитска Арабия любителите на ежедневното дъвчене са съответно 82% и 79%. А основната причина е доста колоритна.

Подобно на България в миналото, в наши дни много търговци в Близкия изток все още връщат на клиентите си не дребни стотинки ами дъвка. Любовта към дъвките по света е продиктувана от различни причини.

Така например някои хора дъвчат защото харесват приятните ментови или плодови аромати, други - защото това намалява стреса, а трети - за да отслабнат (това не действа).

Следващият път когато решите да си купите пакетче дъвки, спомнете си за тези шест негативни ефекта от дъвченето. Това може да ви накара да размислите.

1. Дъвченето на дъвки намалява приема на здравословни храни, а увеличава консумацията на така наречения “джънк” (или по-известен в България като храна боклук).

Докато дъвките намаляват мотивацията и желанието на човека да се храни, същевременно някои проучвания сочат, че хората, които обичат да дъвчат дъвки, са по-склонни да консумират некачествени храни и продукти с ниска хранителна стойност.

Тази негативна страна на дъвките може да се обясни с факта, че силният и сладък ментов вкус и аромат чисто и просто правят плодовете по-малко сладки, безвкусни и дори трапчиви и така намалява удоволствието от консумирането на тези толкова важни за организма витаминозни храни.

2. Дъвченето на дъвка предизвиква дисбаланс в челюстта, защото обикновено повечето хора дъвчат преобладаващо на една от двете страни.

Всеки път когато даден мускул от едната половина на тялото се използва преобладаващо над другата, това води до бъдещ дисбаланс, а много често и до хронична болка.

При дъвчене на дъвка челюстта се пренатоварва повече от едната страна, което може да доведе до хронична болка в зъбите, мускулите, както и до главоболие.

3. Прекомерното дъвчене на дъвка може да доведе до стомашно чревни проблеми. На първо място трябва да кажем, че при дъвчене на дъвка се увеличава вероятността да погълнете голямо количество въздух, което в последствие може да доведе до дискомфортно усещане в стомаха и червата.

От друга страна, което е по-опасно, дъвченето на дъвка предава на мозъка информация, че се каните да погълнете храна всеки момент.

Това води до отделяне на храносмилателни ензими и сокове, които в края на краищата попадат в храносмилателната система неупотребени.

Поглъщането не на храна, а на изкуствени подсладители би могло да доведе до много проблеми, включително и диария.

4. Дъвките могат да доведат до кариеси и до разрушаване на зъбния емайл и на зъба.

Някои видове дъвки съдържат захар. Ако дъвчете такава дъвка, вие буквално къпете зъбите си в захар, която, както знаем, има пагубен ефект върху зъбите.

От друга страна дъвките без захар също не са безопасни. Те често съдържат киселини, ароматизатори и други вещества, които атакуват зъба и водят до неговото разрушаване.

5. Дъвката често съдържа ланолин - подобно на восък вещество, което се извлича от овча вълна, за да помогне на дъвката да остане мека.

Макар и да не е задължително опасно за вашето здраве, дъвченето на ланолин не е точно апетитено и вкусно и не може да се нарече храна.

6. Ако имате живачни пломби, дъвченето на дъвка извлича живак от пломбата, а това вещество е доста опасно за човешкия организъм. Живакът бързо навлиза в кръвния поток и предизвиква окислителни процеси в тъканите. Експерименти показват, че количеството на живак в телата на хората, които редовно дъвчат дъвки и имат живачни пломби, е много по-голямо от това при хората, които имат такива пломби, но не дъвчат.

Хроничното главоболие при тийнейджърите често се свързва с дъвченето на дъвка. 30 души на възраст между 6 и 19 години, всички с оплаквания от хронична мигренозна болка, били помолени да спрат дъвченето на дъвка за известно време.

След няколко дни 19 от тях споделили, че за първи път главоболието им е отминало напълно. При други 7 положението значително се подобрило.

След като възвърнали стария си навик с ежедневно дъвчене на дъвка, всички 26 души отново започнали да страдат от познатото им до тогава главоболие.