1. Кофеинът може да ви убие

Това е истина, но само ако изпиете 80 или 100 чаши. Съветът на експертите? Не опитвайте това в никакъв случай!

2. Кафето може да бъде полезно за вас

Проучвания показват, че американците поемат основната част от антиоксидантите си за деня от дневната доза кафе. Ако пък не си падате по кафето, тогава просто го заменете с черен чай - втората най-консумирана антиоксидантна напитка. Бананите се нареждат на трето място като източник на антиоксиданти в съвременното западно общество.

3. Кафето увеличава сексуалното желание при жените

Първоначално странното откритие е направено при тестове върху плъхове, но по-късно е доказано, че ароматната напитка има подобен ефект и при човешките същества. За да бъде напитката ефективна обаче, е нужно дамата, която я консумира, да не е привикнала към ежедневното пиене на кафе.

4. Кофеинът намалява болката

Напитката е особено ефективна след натоварена тренировка. Ефектът обаче може да се почувства единствено от онези хора, които не са консуматори на кафе на ежедневна база, а пият от напитката само от време на време.

5. Кофеинът може да развали съня

Ако консумирате чаша кафе след 6 часа вечерта, вероятността да не можете да заспите е доста голяма. Интересно е, че повечето хора след няколко часа дори вече не си спомнят, че са пили кафе, но ефектът на ароматната напитка ги държи бодри и поддържа мозъка много активен.

6. Безкофеиновото кафе съдържа кофеин

Ако за един ден изпиете 10 чаши безкофеиново кафе, вие ще получите същото количество кофеин, което бихте поели от 1 или 2 чаши нормално кафе.

7. Декофеинизирането се извършва с химикали

Зърната се кипват, така че разтворения кофеин се издига към повърхността, където се отмива като се използва органичен разтворител, наречен метилен хлорид.

8. Кофеинът не е причината за горчивия вкус

Кофеинът не е основното горчиво съединение в кафето. По-скоро най-големият виновник са антиоксидантите.

9. Качествата на кафето зависят от печенето и варенето

Когато става въпрос за добрия вкус, всичко се свежда до процес на печене и варене. По време на печене, маслата заключени вътре в зърната започват да се освобождават и това се случва на температура от около 400 градуса. Каква е тайната на добрия вкус? Колкото повече масло, толкова по-силен аромат.

10. Кафето е открито от кози

Преди около 1000 години в планински район на Африка козар не могъл да мигне цяла нощ след като неговите кози пирували с малките червени плодове на кафето. Изуменият от тяхната енергичност овчар отнесъл откритието на местни монаси.