Независимо от начина на раждане, дали по естествен път или с цезарово сечение (секцио), тялото се нуждае от известно време за да се възстанови.

Според много експерти по здравеопазване, трябват най-малко 6 седмици почивка преди да можете да възстановите отново сексуалния си живот.

Това е достатъчно време за шийката на матката да се възстанови, всички разкъсвания да заздравеят и да престане всяко кървене.

Може също така да почакате и по-дълго време преди да правите секс, ако чувствате, че е необходимо. Всъщност, някои жени се възстановяват много бързо след раждане, докато за други дори и 6 седмици не са достатъчни.

Някои фактори, които могат да доведат до допълнително забавяне на възстановяването на сексуалния живот, могат да включват умора, страх от болка и стрес.

Има и много полезни съвети в които може да се вслушате, докато се опитате да възстановите сексуалния живот след секцио.

1. Кога да правим секс след секцио?

Ако наскоро сте родили чрез секцио е напълно нормално да имате притеснения и въпроси относно подходящото време за възобновяване на пълноценния сексуален живот.

Много жени си мислят че ще могат да правят секс веднага след раждане, тъй като не са раждали по естествен начин. За съжаление, това е много далеч от истината. След като сте преминали секцио, е необходимо да изчакате най-малко 6 седмици.

Всъщност е добре да почакате до следващата среща със вашия доктор и направо да се консултирате с него. По време на прегледа, лекарят ще направи оценка на лечебния процес.

Ще иска да се увери че следродилното кървене е спряло и ако е сигурен, че сте се възстановили достатъчно, ще ви даде зелена светлина.

2. Болезнен ли е сексът след секцио?

бикновено сексът след секцио може да е придружен с болезненост и дискомфорт. Някои жени се оплакват от болезненост при секс дори и след като лекарят ги е уверил че няма никаква опасност да вазобновят сексуалният живот със своя партнюр.

Видът болка по-време на секс след секцио е по-скоро усещане за парене, отколкото разтягаща болка. Повечето жени мислят че болката е причинена от някаква следродилна аномалия.

Въпреки това не бива да се притеснявате, защото ако има някаква аномалия или увреждане, това не би останало незабелязано за вашия лекар.

Някои жени които са раждали със секцио повече от веднъж се оплакват от болезненост при секс всеки път, когато се опитат да възстановят сексуалния си живот.

Все пак, след няколко пъти болката изчезва. Един от начините да възобновите по-лесно сексуалния си живот е използването на лубрикант.

Ако се случи да изпитате дискомфорт и болезненост по време на секс, бихте могли да помолите партньора си да почака още известно време и тогава ще сте в състояние заедно да се наслаждавате на секса отново.

Ако обаче болката е твърде силна и непоносима, най-вероятно ще е по-добре да отложите опитите с поне няколко седмици. Това ще даде на тялото ви време да се възстанови правилно.

Дори и да не ви се вярва, само след няколко седмици тялото ви отново ще е в състояние да се наслаждава на секса.

3. Съвети при секс след секцио - ако сте решили да възстановите сексуалния си живот веднага след шестседмичния период, има някои трикове, които да помогнат на вашето тяло по-лесно и бързо да се възстанови.

На първо място започнете с пози по време на секс, които намирате за най-комфортни. Важно е да има възможно най-малко натиск върху корема, където е мястото, на което е бил направен разреза.

Коремът остава чувствителен, а мястото може да е възпалено за известно време, така че постарайте се да има възможно най-малко натиск върху него.

Ако нямате търпение да разнообразите сексуалния си живот, бихте могли да помислите за алтернативи, например за орална любов.

Това ще бъде едновременно съблазнително, вълнуващо, комфортно и най- важното - безопасно.

Важно е също така при възстановяване на любовния си живот да помолите вашия партньор да бъде по-внимателен, за да не влиза въздух във вагината по-време на акта, тъй като има опасност да влезе въздух в кръвния поток, а това може да бъде опасно.