Ето малък, но лесно приложим списък с 10 съвета, които ще ви помогнат да се чувствате в добра психическа форма:

1. Вярвайте в себе си

Определете вашите силни и слаби страни и надграждайте върху тях. Направете най-доброто с това, с което разполагате.

2. Приемайте комплименти

Много от нас имат трудности в приемането на комплименти, но истината е, че всички ние имаме нужда да чуваме потвърждаващи твърдения, които да подсилват нашето самочувствие.

3. Отделяйте време за приятели и семейство

Ако не отделяте нужното време на своите приятели и семейство, най-вероятно те няма да бъдат до вас във важните моменти, в които искате да споделите с някого своите радости и тревоги.

4. Предлагайте и приемайте помощ

Връзките с нашите приятели и членове на семейството се затвърждават, когато ги подложим на тест.

5. Съставете си финансов бюджет

Често пъти именно финансовите проблеми ни вадят от равновесие. За да нямаме този проблем трябва да си изградим бюджет и да се стараем да не излизаме от него. Така ще си спестим много безпокойства.

6. Доброволна помощ

Да се включите някъде като доброволец и да помогнете напълно безвъзмездно за нещо може да ви донесе удовлетворение, което платената работа не може.

7. Направете всичко възможно да контролирате излагането си на стрес

Всички ние преживяваме стрес, но трябва да се научим да го преодоляваме като се отпускаме и мислим по-малко за сметка на по-активни действия.

8. Намерете сила в споделянето

Споделянето на проблемите с другите хора ни помага да намираме по-лесно решения, да се разтоварим от част от грижите, както и да се почувстваме, че не сме единствените хора с проблеми.

9. Идентифицирайте емоциите си и им давайте лице

Всички ние се нуждаем да намерим лесен и безвреден начин да даваме израз на емоциите си, за да не ги потискаме. Изразявайте чувствата си, описвайте ги, давайте им образ и говорете за тях. Така ще ги превъзмогвате по-лесно.

10. Бъдете в мир със себе си

Опознайте себе си, открийте какво ви прави щастливи и какво ви прави нещастни. Дайте си ясна сметка за това какво можете да промените и какво няма да можете и с кое ще трябва да се примирите.