В тази статия сме обърнали внимание на 21 мита, които всички ние сме чували за човешкото здраве.

Ще разгледаме колко са верни и до каква степен ни подвеждат и всичко това на базата на най-новите научни изследвания и заключения на водещи в света експерти по холистично здраве.

Данните недвусмислено показват едно - до голяма степен нашето собствено здраве е в нашите ръце.

Нека разгледаме в каква заблуда живеем и да се замислим не сме ли забелязали всичко това до сега:

1. Мазнините са вредни за нас

Това е една от най-големите измислици, които човешкото ухо някога е чувало. Човешките клетки са съставени от около 50% мазнини. Човешкият мозък дори повече - от около 70% мазнини.

Не е нужно да споменаваме, че мазнините са жизнено важни за човешкото тяло. Важно е да консумираме зехтин, кокосова мазнина, масло, авокадо, фъстъчено и бадемово масло, маслини и много други.

Важно е да поемаме голямо количество омега-3 мастни киселини, които се срещат в изобилие в мазната риба.

2. Кафето е вредно

Още една огромна заблуда. На практика 1, 2 или дори 3 чаши кафе на ден могат да имат силно положителен ефект върху човешкото тяло. Кафето е много богато на антиоксиданти и се приема за едно от най-мощните средства против алцхаймер и деменция.

Така че ако кафето е част от вашето ежедневие, без значение дали сутрин след ставане или привечер (както го пият много французи), вие няма да навредите, а напротив - ще помогнете на вашето тяло и то много.

3. Холестеролът е много вреден

Около 50% от мембраната на клетките в човешкото тяло е съставена от холестерол, както и 20% от човешкия мозък. Не е нужно да обясняваме колко е важен той за здравето ни.

4. Страхът от глутена е прищявка

Факт е, че консумацията на глутен може да навреди на човешкото здраве като стимулира различни възпалителни процеси в организма.

Важно е да се знае обаче, че глутенът е опасен само за хората, които са алергични към него (приблизително 1 на всеки 300 души).

5. Плодовете не могат да ни навредят

Ако ядете много големи количества плодове или пиете твърде много прясно изцедени плодови сокове рискувате да повишите нивото на кръвната захар, защото плодовете съдържат много захари и въглехидрати.

Това не ги прави вредни. Просто е добре да ядете повече плодове за сметка на по-малко фрешове.

6. Трябва напълно да се лишим от лошия холестерол

Трябва да го намалим, но не и да го спрем напълно. Той е нужен в малки количества за здравето на човешкия мозък.

7. Въглехидратите трябва да заемат основната част от менюто ни

Те наистина са важни за нас, но е важно да ги приемаме през първата половина от деня, защото тогава се нуждаем от много енергия. Не прекалявайте с въглехидратите, защото те се превръщат в захари когато попаднат в организма и тогава могат да предизвикат инсулинова резистентност.

8. Пълнозърнестите храни са здравословни

Това може и да е така, но само ако нямате непоносимост към глутен.

Също така съдържат твърде много въглехидрати и за това е добре да не се прекалява с тях. Не забравяйте и още една подробност - пълнозърнестите храни днес не са толкова качествени колкото пълнозърнестите храни, които са консумирали нашите предшественици.

9. Нектарът от агаве е добър за подслаждане

Всъщност той е доста преработен и е загубил голяма част от своите положителни качества. Той се преработва бързо от черния дроб и се складира под формата на мазнини, от които после човек ще се опитва да се избави. Единственото изключително качество на този сироп е приятния му вкус.

10. Всички храни без глутен са полезни

Това че не съдържат глутен не ги прави полезни. Има множество продукти, които не съдържат глутен, но са пълни с вредни захари и много въглехидрати. Тук спадат различни видове крекери, спагети, хлябове и др.

11. Ако нещо е без захар, без мазнина, без глутен и без холестерол значи е полезно.

Всъщност ако нещо е без всички тези неща, значи просто е прекалено много обработвано и всички тези съставки са заменени с нещо друго. Придържайте се към принципа “простота в храненето”.

12. Ние нямаме влияние върху нашите гени и мозък и не можем да ги подобрим

Всъщност това е грешно. Ние имаме много голям контрол върху нашите гени чрез храните, които консумираме и упражненията, които правим.

Повечето болести, които засягат човешкото тяло, са резултат от възпаления, които от своя страна се причиняват от липса на хранителни вещества и движение.

13. Изцяло натуралните храни са много полезни

Ако са изцяло натурални да, но в повечето случаи този надпис на етикета не означава нищо. Такива храни могат да съдържат оцветители, консерванти и какво ли още не.

Ако държите да ядете такива продукти, най-добре ги избирайте от магазини за изцяло органични храни.

14. Яйцата са вредни за здравето

Една от най-големите щуротии, които някога са измисляни е, че яйцата са вредни за здравето и трябва да ядем само белтъка на яйцето.

В резултат ние пропускаме много важни хранителни вещества. Много хора се опасяват за холестерола си, но вече е научно доказано, че яденето на жълтъците по никакъв начин не влияе на нивата на холестерола.

15. Яденето често и на малки порции подсилва метаболизма

Такова проучване до сега не е правено и такива твърдения са абсурдни. Всъщност яденето на малки порции е полезно, но за кръвната захар (поддържа я равномерна) и за стомаха (не го претоварва). Това, което наистина забързва метаболизма, е яденето на протеини и спорта за издръжливост.

16. Всяко месо е еднакво полезно

Месото от свободно отглеждани животни всъщност съдържа повече хранителни вещества и по-висококачествен протеин в сравнение с месото от животни, които са хранени с генномодифицирани и бедни на хранителни вещества храни.

17. Вегетарианците са винаги по-здрави

Това не е вярно. Много важни за човешкото тяло аминокиселини се съдържат основно в животинското тяло. Това са аминокиселини, които ние не можем да си набавим сами. В резултат ние подлагаме телата си на допълнително предизвикателство с избягването на месо.

18. Ако жените правят упражнения за издръжливост и вдигат тежести телата им ще станат непривлекателни

Това не е така, защото жените имат различни хормони. Естрогенът не позволява да трупате мускулна маса, която мъжете могат да натрупат много по-лесно.

Всъщност жените могат да вдигат тежести на воля и телата им ще се оформят така, че да изглеждат дори още по-атрактивни.

19. Ако спортувам много мога да ям каквото си поискам, дори и некачествени храни

Ако спортувате много и в същото време консумирате "джънк" храни или храни боклук, няма да има особен ефект от тренировките ви, защото ще трупате мускулна маса много трудно и няма да отслабвате както ви се иска.

Освен това яденето на некачествени храни е доста изтощително в съчетание с интензивни тренировки.

20. Винаги трябва да използваме антибиотици когато сме болни

Всъщност антибиотиците убиват всички бактерии, в това число и полезните. Полезните бактерии имат много важно значение за нашето храносмилане, настроение и върху цялостното ни здравословно състояние.

21. За да имате хубави коремни мускули трябва да правите много коремни преси

Това е пълна измислица, защото дори и да имате най-големите коремни мускули на света са достатъчни само два пръста коремна мазнина и няма да видите и помен от плочки.

Другата заблуда е, че можете да правите упражнения за появата на 4 или за 6 плочки - всеки човек има по 6 коремни мускула във форма на плочки, просто трябва да се стопят мазнините и те ще се видят.

Така че митът, че плочките се правят не в залата, а в кухнята е истина.

А ако се чудите кои са най-ефективни - кардио упражнения с интензивно движение и упражнения за издръжливост.