Обривите по кожата, преждевременното стареене и много други неприятности често се случват, поради елементарни неща, за които ние дори и не се замисляме.

Кои 10 неща нанасят вреда на здравето на вашата кожа?

Много от нас дори не подозират, че ежедневно излагат кожата си на опасности. Ние ще ви разкажем за 10 неща, които влошават състоянието на вашата кожа.

1. Хлорирана вода

Ние обичаме да плуваме в басейна и да оставаме за по-дълго във ваната. Но малко от нас се замислят за хлора, който се добавя във водата за обеззаразяване. Хлорните съединения остават по нашата кожа, способствайки за нейното бавно разрушаване.

2. Грим през нощта

Ако сте били толкова уморени, че не сте имали сили да премахнете грима, преди да си легнете, то е почти сигурно, че скоро ще ви се появи обрив по кожата. Това е така, защото гримът запушва порите на кожата. Ако не го „свалите“, то в кожата започва инфекциозно-възпалителен процес.

3. Вредата от кафето

Хората, които обичат кофеиновата напитка следва по-внимателно да се грижат за своята кожа. Кофеинът способства за извеждането на течностите от организма, а също и за „изсушаването“ на кожата. Така най-големият орган на човешкото тяло остарява по-бързо и по него се появяват бръчки.

Ако фон дьо тенът или пудрата ви се разполага неравномерно, то кожата ви или е мазна или сте използвали некачествена козметика.

4. Разговори по телефона

Знаете ли, че вашият мобилен телефон е пълен с микроби. Честите и продължителни разговори по телефона способстват за появата на обривите по кожата в областта на бузите и под брадичката.

5. Честа смяна на козметични средства

Далеч не всяка козметика е подходяща за вашата кожа. Алергията към козметичните средства е много неприятно явление. Затова преди да си закупите козметика, я тествайте на малък участък от кожата – освен лицето.

6. Изстискване на пъпки и черни точки

Мислите ли, че сами можете да почистите кожата си от пъпки и черни точки? Обикновено такива опити завършват трагично, тъй като способстват за разпространението на патогенни микроорганизми по кожата, предизвиквайки по този начин нови огнища на възпаление.

Недостигът на хиалуронова киселина човек започва да усеща още към 30-годишна възраст, когато по кожата се появяват първите мимически бръчки и кожата става много по-чувствителна към външните фактори.

7. Прекомерна употреба на сол

Ако ви харесва солена храна и прекалявате с нея, то много скоро ще се изправите пред проблеми с кожата. Излишъкът от натриев хлорид в организма буквално „изсмуква“ влагата, включително и от кожата, правейки я суха и набръчкана.

8. Недостиг на сън

Честото недоспиване, което е характерно за жителите на големите градове се отразява неблагоприятно на целия организъм и на първо място на кожата. Ако не спите достатъчно, то рискувате да обусловите ускореното стареене на кожата.

9. Прекалено чести кола маски

Между процедурите на восъчна епилация е необходимо да прекъсване от минимум 3 седмици. Този период от време обикновено е напълно достатъчен за пълното възстановяване на кожата.

10. Горещи душове при студено време

Макар и сега да сме в летен сезон, следва да имате предвид, че дългите горещи душове водят до зачервявания, лющене и сухота на кожата. Затова през зимата, когато къпането с гореща вода не е само хигиенна процедура, но и начин за сгряване, то е важно да не се прекалява.

Горещите душове е желателно да са с продължителност 5-10 минути.