Повечето психолози от години смятат, че човек трябва да използва всяка една възможност, за да се усмихва. Но последните научни изследвания потвърждават това тяхно подозрение, като установяват, че хората, които се усмихват по-често са по-здрави, рядко или може би никога не се разболяват от грип или настинка през зимните месеци.

1.На първо място по-честите усмивки спомагат за укрепването на имунната ни система.

И тъй като сме в почти в разгара на сезона на грипа и настинките, всеки от начин търси да подсили имунната си система. Един от най-лесните начини да направим това е просто да се усмихваме по-често, като така предпазваме тялото си от стреса. Така спомагаме и за по-бързото му справяне с проникналите в него патогенни микроорганизми още, преди да сме развили каквито и да симптоми.

2.Усмивката ни прави по-привлекателни

Ако искаме да изглеждаме добре пред околните, просто трябва не забравяме постоянно да им се усмихваме. В едно наскоро проведено проучване 69% от анкетираните посочили, че жените са по-привлекателни, когато са усмихнати, а не когато са гримирани.

3.Ведрото изражение на лицето е причина по-лесно хората да ни запомнят

Резултатите от друго изследване показват, че участниците в него е 3 пъти по-вероятно да запомнят физиономията на хора, които са усмихнати, отколкото ако те са били с неутрален или негативен израз на лицето.

4.Подобряват се комуникативните способности

В едно проучване, 86% от анкетираните заявяват, че е по-вероятно да започнат разговор с непознат и да се сприятелят с него, ако този непознат се усмихва. Очевидно усмивката е едно отлично средство за увеличаване на мрежата ни от контакти.

5.Променя се начинът, по който другите ни възприемат

Хората, които се усмихват по-често са в състояние да променят начина, по който те се възприемат от другите. Други хора са склонни да виждат в нас един по-уверен и по-успешен човек, ако им се усмихваме.

6.Симулираната усмивка също е полезна

От резултатите от наскоро проведено изследване се установи, че дори и да не сме в настроение „фалшивата усмивка“ за 20 секунди дневно, ако се практикува за период от 21 последователни дни, всъщност допринася за създаването нови връзки между невроните, така че усмивката става инстинктивна и истинска.

7.Предотвратява агресивните поведенчески прояви

Психолозите смятат, че обикновеният акт на усмихване може да намали агресията. По този начин много лесно се постига помиряване.

8.Увеличава продължителността на живота

Усмивката въздейства положително върху цялостното здравословно състояние на човека, тъй като се освобождават ендорфини, които действат като естествен аналгетик, понижават кръвното налягане и укрепват имунитета.

Според учените този обикновен и нищо не изискващ акт може да увеличи продължителността на живота на човека с около 9 години.

9.Действа подмладяващо

Всеки човек, когато достигне една определена възраст започва да търси начини за подмладяване.

Усмивката кара лицето да изглежда по-младо и предотвратява естествено появата на бръчки и тревожни линии, без да се налага лифтинг процедура, за да се постигне.

Затова нека се усмихнем. Усмивката изглежда като най-обикновеното и естествено нещо на света, но ако тя се превърне в навик, то наистина човек може да претърпи големи положителни изменения в общото здравословно състояние и качеството на живот.

10.Притъпява болката и намалява пораженията, които стресът нанася на тялото

Ендорфините допамин и серотонин положително въздействат върху когнитивното и неврологичното здраве и ограничават значително проявленията на депресията.