Последваните изследвания показват, че подмяната на повечето болнични повърхности с медни такива, особено най-често докосваните, като дръжките на вратите, може да се окаже от съществено значение за предотвратяване на разпространението на вируса на ебола в Европа и САЩ, както и в някои други развити държави.

Британски учени от университета на Саутхемптън съобщиха, че резултатите от техните изследвания върху вирусите показват, че повечето от тях имат много подобна генетична структура.

Поради това те смятат, че медните повърхности могат да деактивират еболата, както и да спомогнат за контролиране на разпространението на този вирус.

Но само ако медът се използва за облицоване на повърхностите, с които влизат в досег големи групи хора.

Към 29.10.2014 г. е имало 13 567 потвърдени случая на вируса ебола на фона на продължаващото разпространение на заболяването и най-малко 4960 починали от хеморагичната треска хора.

Здравните власти очакват, че ще има по 1000 нови случая на заболяването всяка седмица.

В медиите в Европейския съюз се появи информация, че европейските институции укриват новите случаи на ебола.

Според СЗО в Европа има 8 потвърдени случая на смъртоносния вирус, които са свързани с ендемичните огнища в Африка, като 3-ма от тях са починали.

Освен това има още поне една дузина или повече съмнителни случаи из европейските болници, които е възможно и да не развият характерната за вируса ебола хеморагична треска.

Въпреки това здравните експерти смятат, че тези данни са ненадеждни, тъй като голяма част от заразилите се, както и починалите остават недиагностицирани, не се подлагат на лечение и съответно няма как да бъдат включени в публично достъпната информация.

Реалният брой на заболелите и починалите вероятно е най-малко два пъти по-голям от официално обявения.

Какви нови мерки са необходими за ограничаване разпространението на вируса ебола?

Според Европейският център за контрол и превенция на заболяванията, инфекциозният организъм се разпространява чрез контакт с телесни течности на заразен индивид или чрез директен досег със замърсени с вируса повърхности.

Но засега, настоящите препоръки, като например честото измиване на ръцете и дезинфекция на повърхностите около болните и карантината, се оказаха неефективни, за да спрат разпространението на инфекциозния организъм.

Многобройните рецензирани проучвания на британските учени са показали, че норовирусът бързо и напълно се инактивира при излагане на мед.

А немски учени са установили, че металът с атомен номер 29 е ефективен и срещу други вируси.

Други научни изследвания показват, че повърхностите, направени от така нареченият „антимикробен мед“ /чист мед или медни сплави/ се колонизират 80% по-бавно от различни бактерии и вируси в сравнение с тези, произведени от други материали.

Убива ли медът вирусите и опасните супер бактерии?

В продължение на много години, потенциалът на метала мед за спиране разпространението на опасни инфекции, особено в болнична обстановка, е бил обект на научни изследвания.

Тъй като микробите умират само при контакт с него и не се изисква извършването на каквито и да било действия от персонала на съответното здравно заведение.

Експертите предполагат, че болниците могат значително да намалят случаите на ятрогенни инфекции и на други заболявания, включително и на ебола, ако облицоват най-често докосваните повърхности като дръжки, кранчета на чешми и смесители и ключове за осветление с антимикробен мед.

Приложението на метала с атомен номер 29 е многообещаващо срещу резистентните бактерии.

През 2012 същите британски учени от университета на Саутхемптън, провели изследване, публикувано в списание mBio, от резултатите на което установили, че медта унищожава и резистентните на антибиотици щамове на ешерихия коли и Klebsiella pneumoniae.

Металът също унищожава и ДНК на бактерията, което показва, че може да спомогне за предотвратяване разпространението на лекарствена резистентност и към други щамове.