Това лято в сравнение с миналото доста по-трудно се спи през нощта, а и синоптиците не ни успокояват с разваляне на времето и съответно понижение на температурите поне през следващата 1 седмица.

Какво да правим в такъв случай? Да отидем някъде високо в планината и това е вариант, но за съжаление малко хора могат да си позволят да излязат в отпуска и да се насочат към районите в по-хладен климат.

Разбира се, не трябва и да слагаме главата си в хладилника. За справянето с лятното безсъние екипът на Lechenie.bg подготви 17 съвета, които ще направят вашите нощи по-спокойни, а и ще заспивате доста по-бързо.

1. Използвайте завивки с подходяща тъкан

За одеяла от сатен, полиестер, е по-добре да забравите до началото на зимата. През лятото по-добре да се завивате с по-лека и „дишаща“ тъкан. Тези от памук са най-подходящи, тъй като под тях няма да ви стане прекалено топло.

2. Сложете завивката си във фризера

Ако жегата е абсолютно непоносима и температурата е над 30 градуса, дори и след 22 часа, за щастие поне засега жегите у нас са сравнително поносими, тъй като максималните температури не надхвърлят 37-38 градуса, а минималните падат в повечето части на страната – под 20, сложете завивката си, с която ще спите във фризера за 15 минути.

Същото можете да направите и с чаршафа, но не е особено препоръчително, тъй като влагата, която ще се образува ще прониква в матрака и ще го навлажни, което го превръща в идеална среда на акарите.

3. Извадете от килера добрия стар вентилатор

Сложете го пред прозореца, който трябва да бъде отворен и го нагласете така, че перките му да се въртят обратно на часовниковата стрелка. Топлият въздух няма просто да се „разкарва“ из стаята, а ще излиза на улицата.

Също така можете да пробвате да поставите 2 вентилатора до прозореца един срещу друг. Въздушните потоци ще се пресичат и ще вди спасят от жегата.

4. Ще ви потрябва и лед

Напълнете неголяма чиния с ледени блокчета и я поставете срещу вентилатора. Не го включвайте на пълна мощност, тъй като въздушният поток, идващ от него ще бъде достатъчно прохладен.

5. Опитайте египетския метод

Елементарен като 2 + 2 – намокрете чаршаф със студена вода, след това добре го изцедете – трябва да бъде влажен, а не мокър и го използвайте като покривало. Това ще направи температурата около тялото ви поносима и дори прохладна. Единственото допълнително нещо, което трябва да направите е да покриете матрака със сухи хавлии или допълнителен чаршаф, за да не се намокри.

6. Не спете абсолютно голи

Спете в нещо леко и дишащо. Например с памучни дрехи. Така потта няма да остава по тялото и няма да се чувствате некомфортно.

7. Не забравяйте за компресите

Използвайте студени компреси. Сложете ги на шията, глезените и под коленете. Но не прекалявайте.

8. Спете сами

Разбираме, че вашият партньор няма да бъде във възторг от този съвет, но двете тела генерират повече топлина, а вашата задача е минимизиране на нейното количество.

9. Пийте вода преди лягане

Но не прекалявайте, за да не прекъсвате съня си, поради позиви за уриниране.

10. Загасете лампите и всякаква техника, включително и компютри, телевизори

Всички те са допълнителен източник на топлина. И ги изключвайте възможно по-рано, а не непосредствено преди сън.