Диабет тип 2 често се среща под името „захарен диабет“ или „захарната болест“ и представлява нарушения в обмяната, които засягат милиони хора в световен мащаб. Диабет тип 2 води до бъбречна недостатъчност, сърдечни заболявания и инсулт, а според Американската диабетна асоциация, почти 10% от населението на САЩ страда от диабет. Съществуват три вида диабет - тип 1, тип 2 и гестационен диабет. Най-широко разпространен днес е диабет тип 2.

 Какво е представлява диабет тип 2?

Това е най-често диагностицираната разновидност на диабет. Представлява хронично заболяване, при което се появява инсулинова резистентност и нива на кръвна захар, които са извън нормата. В случай, че тялото не може да произведе достатъчно инсулин, черният дроб, мастните и мускулни клетки не реагират на него, понеже кръвна захар не се придвижва нормално до клетките за енергия и затова се натрупва в кръвта, което води до различни проблеми.

Какво причинява диабет тип 2?

Има много причини, отговорни за появата на болестта, въпреки че семейната история се смята за основен рисков фактор. Заболяването има склонност да се развива с възрастта. Други ключови рискови фактори са причини като затлъстяване, неправилно хранене, заседнал начин на живот, липса на движение, повишено кръвно налягане и висок холестерол. Бременността също може да се определи като рисков фактор.

Какви са симптомите при диабет тип 2?

В началото на диабет тип 2 не се наблюдават никакви симптоми и човек може да страда от болестта с години, без да подозира. Когато се появят оплаквания, пациентите споделят за проблеми като често уриниране, необичайна жажда и внезапни пристъпи на силен глад, което може да доведе до повишаване на теглото. Други симптоми могат да включват замъглено виждане, умора, болка, изтръпване на крайниците, еректилна дисфункция и бавно изцеление.

Как се диагностицира диабет тип 2?

Повечето пациенти посещават лекаря си, след появата на първите симптоми на диабет. Възможно е пациентите дори да не подозират за заболяването и да го установят след като си направят случаен тест за плазмена глюкоза. Обикновено за да се постави диагноза са необходими още няколко теста: тест за гликохемоглобин, тест на плазмената глюкоза на гладно или перорален тест за глюкозен толеранс. Ако лекарят ви постави диагноза диабет, останалите тестове се правят, за да се определи типа на заболяването.

Как се лекува диабет тип 2?

След като ви поставят диагноза, трябва да предприемете сериозни мерки, за да контролирате болестта. Първоначалната цел е да се намалят високите стойности на кръвната захар, в дългосрочен план, като целта е да се предотвратят появилите се усложнения. Има две основни възможности за лечение и те са, чрез диета и физически упражнения. Диабетиците обикновено трябва да спазват и двете. Понякога се налага да се поставят инсулинови инжекции, както и някои лекарства.

Прогноза за диабет тип 2

Диабет тип 2 не се лекува напълно. Има тенденция да прогресира, като доведе до тежки усложнения: слепота, ампутация, сърдечно-съдови болести, инсулт и бъбречни заболявания, а понякога дори до фатален край. Въпреки това, прогнозите за пациентите могат да се подобрят и това изцяло зависи от грижите, които полагат за себе си, като спазват хранителен план, физически упражнения и регулират нивата на кръвната си захар.