Хроничната болка в кръста е често срещан проблем, който се отразява на работата, семейството и развлекателните дейности.

Въпреки че няма конкретен лек, може да предприемете няколко стъпки, които ще облекчат болките в кръста.

1.Една от най-честите причини за появата им е стоенето в неправилната позиция. Прегърбването на тялото може да доведе до прекомерен натиск върху ставите, мускулите и дисковете, причинявайки болка.

Научете се да стоите изправени, правилната поза на тялото помага за намаляване или премахване на неприятното болезнено усещане в кръста. Обърнете внимание на конфигурацията на дома и работното място, за да ви е удобно.

2.Не избягвайте физическите упражнения. Първоначално физическите упражнения, често са болезнени, но ползата от тях е доказана. Упражненията помагат за укрепване на основните мускули, осигурява се по-голяма циркулация на ставите и дисковете.

Упражненията спомагат за повишаване на настроението, като тонизират тялото, а и хората, които правят упражнения по – рядко стоят в неправилна позиция.

3.Спрете да търсите чудотворен лек. Всички сме виждали рекламите, които обещават чудотворен лек за вашата болка в кръста.

Въпреки обещаните резултати от втриване на лечебни балсами или употреба на специално предназначени за целта скъпи устройства, много от тези чудодейни методи на лечение не са от полза.

4.Не си поставяйте специфична диагноза. До 85% от болките в кръста може да се класифицират като "неспецифични." Това означава, че не може да се локализира произходът на болката в една специфична структура или проблем.

Обикновените диагностични тестове могат да покажат подробно състоянието на костите, дисковете и ставите, но тестовете не могат да определят с точност 100% причината за поява на болката.

5.Не вдигайте тежки предмети. Това е една от най-честите причини за поява на болки в кръста. Ако работата ви изисква да вдигате тежки предмети, попитайте работодателя си, за употреба на специално оборудване, което да помогне за облекчаване на натоварването, особено в долната част на гърба.

6.Не огъвайте тялото си . Често срещана причина за болезненото усещане в кръста е огъването на тялото напред. Прекаленото навеждане напред може да причини повишаване на натиска върху дисковете на гърба, което е причина за поява на мускулни болки. Опитайте се да седите в правилна поза и правете упражнения.

7.Не се поддавайте на слухове за страшни истории, сполетели други хора. Често докато се превивате от болка пред лекарския кабинет, човекът до вас започва да ви разказва история за свой познат, който е страдал от подобни болки в кръста, изискващи инжекции и хирургическа намеса и въпреки това болката не е отшумяла.

Не вярвайте на подобни истории. Обикновено болката в кръста е краткотрайна, ефективно средство за подобряване на състоянието са упражненията и ортостатична корекция. Разбира се, понякога е наложително да се извърши операция, но това е случай, който трябва да се обсъди с вашия лекар, а не с човека в чакалнята.

8.Не се подлагайте на пасивно лечение. Пасивното лечение като топлина, лед или ултразвук може да подобри временно състоянието ви, но ефектът е краткотраен.

Все повече изследвания показват, че полагането на самостоятелни грижи са ефективно превантивно средство при болки в кръста. За да определите най-подходящите упражнения за вашето състояние е препоръчително да посетите физиотерапевт.

9.Спрете цигарите. Пушенето сериозно се отразява на здравето ви. Според някои проучвания, дори може да е причина за болки в кръста. Консултирайте се с вашия лекар, за план, който да ви помогне да се откажете от пушенето.

10.Не чакайте болката да си отиде. Ако продължава повече от една-две седмици, задължително се консултирайте с лекар или физиотерапевт. Важно е да предприемете мерки на време, за да подобрите шансовете си за по-бързо възстановяване и връщане към нормалната функция на тялото.