Случвало ли ви се е да се чувствате подути, ужасно подпухнали и отекли?

Това винаги може да се получи, когато ядете прекалено бързо, ядете твърде много, или ако приемате храни с високо съдържание на фибри.

При храносмилането, те отделят много газове, които се натрупват в храносмилателния тракт. Обикновено, подуването на корема не е сериозен проблем, но може да ви накара да се чувствате неприятно и да сте нещастни, например ако не сте в състояние да закопчеете дънките си.

Понякога обаче е възможно подуването на корема да бъде симптом на здравословен проблем, така че ако това се случва често, моля, обърнете се към специалист.

Помислете и върху начина си на хранене и храните, които причиняват газове и подуване на корема. Те не са непременно лоши за вас - в действителност много от тях са здравословни храни, богати на фибри, които участват във всяка здравословна диета.

Има някои неща, които можете да направите, за да помогнете за намаляване на дискомфорта. Но първо, ето един поглед към храните, които могат да направят корема ви подут.

Боб и леща

Сухите боб и леща са с високо съдържание на влакна, и ако ги ядем в големи количества, това ще доведе до образуване на газове в стомаха. Бобовите растения са богати на хранителни вещества, така че те трябва да бъдат част от здравословния начин на хранене.

Но за да избегнете образуването на газове, започнете с малки порции и бавно увеличавайте количеството.

Броколи, брюкселско зеле, зеле, алабаш

Тези четири зеленчука също са с високо съдържание на фибри, така че те могат да причинят газове и подуване на корема. Но те са с високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти, така че са добра част от здравословния начин на хранене. Готвенето на пара на кръстоцветните зеленчуци помага за намаляване на подуването на корема.

Газирани напитки

Безалкохолните газирани напитки и бирата могат да ви накарат да се почувствате подут, защото като ги консумирате, поглъщате въздух. Дъвченето на дъвка, смученето на твърди бонбони или бързото ядене и пиене може да има подобен ефект.

Мазни храни

Консумирането на храна, която е с високо съдържание на мазнини, също може да ви накара да се почувствате подути. Мазнините забавят скоростта, с която стомахът обработва храната. И докато яденето на някои мазнини е добро, обилното похапване на мазни храни може да доведе до проблеми.

Храни с алкохолни захари

Храните, подсладени с алкохолни захари като сорбитол, манитол и ксилитол може да причинят подуване на стомаха, защото те не се смилат и се стига до ферментация, вследствие на бактериите в храносмилателния тракт.

Алкохолните захари се използват в дъвки и бонбони, както и в някои храни с ниско съдържание на въглехидрати.

Мляко и млечни продукти

Млечните продукти и млякото могат да причинят дискомфорт и подуване при хора, които имат непоносимост към лактоза. Състоянието е характерно с невъзможността да се смила млечната захар. От лактоза страдат американските индианци, афро-американците, азиатците и латиноамериканците. Пиенето на мляко без лактоза може да помогне за облекчаване на симптомите. 

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са добри за вас, защото те са богати на фибри и хранителни вещества. Но влакната, заедно с нишестето, може да ви накарат да се чувствами малко подути, ако прекалите с този тип храни. Добрата новина е, че храносмилателната система се приспособява към влакната и подуването на корема намалява с течение на времето.