Днес потвърдените случаи на коронавирус у нас надхвърлиха 2000, като към 17 часа се отчитат 19 нови случая, като преобладаващата част от тях или 13 са новите заболели в София.

Само за 3 области се съобщава за заболели към 17 часа, но продължава работата по обработката и приемането на проби за изследване за коронавирус.

Спад на процентите на заразените медицински лица днес

Намаляване се отчита при хоспитализираните спрямо вчера, когато бе достигнат своеобразен пик от близо 380 постъпили в болница с коронавирус.

Спад се наблюдава и при болните в тежко състояние, и то на фона на нарастване на активните случаи, което показва, че повечето прекарват инфекцията с лека до умерено тежка симптоматика и не развиват пневмонии.

Според последните данни, които бяха изнесени на сутрешния брифинг заразените медицински лица са 218, като се отчита леко намаление на процентното съотношение – до 11% от достигнатият пик от 12% от общия брой на потвърдените у нас случаи.

У нас статистиката се води може би по по-различен начин, отколкото в другите държави, тъй като към заразените медицински лица се включват и санитари, както и технически сътрудници.

Да, вярно, те работят в лечебни заведения и медицински центрове, заразяването е станало при и повод изпълнение на тяхната работа, но реално те не са медицински лица, а по-скоро здравен персонал. Не се изисква специално образование както за лекари, медицински сестри, лекарски асистенти и т.н.

Продължават да доминират потвърдените с коронавирусна инфекция жени у нас, което е отклонение от световната или поне европейската тенденция.

Защо потвърдените случаи на коронавирус са повече жени

Възможно е това да е така, защото мъжете не си обръщат толкова внимание и чакат симптоматиката наистина да се влоши сериозно, за да позвънят на личния лекар.

Жените са 1042 потвърдени, а мъжете все още са под 1000. Нежният пол повече се фокусира върху здравословното си състояние, което в такава ситуация може да доведе до хипохондрични кризи.

Средната възраст на потвърдените с коронавирус и към днешна дата остава непроменена – 50 години.

Нови 2 са жертвите на коронавирус, при млад мъж, на едва 43 години се е стигнало до развитие на опасния ДИК синдром, но е страдал и от диабет, което е довело до летален изход в МБАЛ Пазарджик.

При 83-годишна жена също се стига до летален изход в МБАЛ Враца, като се е заразила в дома за възрастни хора в село Гара Орешец, община Димово.

Без нито един заразен в тежко състояние в Пловдивско

В съобщението на здравно министерство не се посочва какъв е общият брой на заразените по области, за да се проследи динамиката на тяхното нарастване.

От пресцентъра на областна администрация Пловдив разкриха, че в областта оздравелите са 36, като общият брой на потвърдените случаи от началото на епидемията е 83.

Основната част от тях са в общините Пловдив – най-много 39, и в община Родопи – 31, като всички те са от ромската махала на село Брестовица, формиралото се огнище за щастие беше овладяно.

В състава на област Пловдив общините са 18, но само в 8 от тях има потвърдени случаи. На болнично лечение с COVID-19 са 16, а на домашно 32, тоест активните към момента са 48.

В Пловдивско се отчита висока заболеваемост сред медиците, като процент от общия брой на заразените те са 13 или доста над средните за страната 11%. В Пловдивска област процентното съотношение спрямо общия брой на потвърдените случаи е 17-18%.

От пресцентъра на областна администрация Пловдив дават подробна информация в кои болници в града са разпределени заболелите, които се нуждаят от болнично лечение.

7 са в най-голямата болница в Южна България, а може би и в страната – УМБАЛ Св. Георги, 6 са в частната УМБАЛ Пълмед, двама са в УМБАЛ Каспела и един е в МБАЛ Св. Карида. Под карантина към днешна дата са поставени над 2800 души.