Няма нищо по-лошо от това да купите "свежи" плодове и зеленчуци и да откриете, че те са насинени или след като ги разрежете да намерите гнили петна по тях.

Но за щастие винаги има едно "но" и ние ще ви представим няколко лесни стъпки, с които ще се предпазите от бъдещо закупуване на негодна стока.

1. Ананас

Когато става въпрос за ананас, търсете златист цвят и сладък аромат. Първият белег за зрялост на един ананас е неговият цвят. Той трябва да е златисто-кафяв, без много зелени петна в основата.

Също така сладникавата миризма показва зрялостта на този плод. Ако един ананас не отделя миризма, той все още не е узрял, а ако миризмата му е леко кисела, значи е презрял.

2. Пъпеш

Ако искате да си купите наистина узрял пъпеш, търсете тежката сладникава миризма. Но внимавайте, защото ако миризмата е твърде наситена, това е знак, че пъпешът е презрял. Най-надеждният признак за зрелостта на един пъпеш е леко да го натиснете в ствола и ако той влезе навътре съвсем малко, значи е готов за консумация.

3. Патладжан

Всяка отделна част на един патладжан говори за това доколко всъщност е узрял той, но главно повечето хора се ориентират по стъблото и капачката, щом става въпрос за свежест. Ако те са ярко зелени, патладжанът все още е свеж.

Ако са започнали да пожълтяват или имат кафяви отенъци, значи този зеленчук вече е преминал фазата на годност. Признак за това да разберете дали един патладжан е готов за консумация е неговият тъмносин, лилав цвят по повърхността.

4. Диня

Динята при почукване звучи кухо и  дава усещане за плътност и тежест, когато е узряла. Тежестта й показва, че тя е пълна с вода, следователно е зряла и готова за консумация. Друг признак е да проверите дъното на плода, ако има жълто или светло петно, това значи, че сте на път да закупите нещо наистина свежо.

5. Домат

Повечето хора преценяват доматите по техния цвят, но понякога цветът лъже. Най-добрият тест е да докоснете домата и ако той се свие съвсем малко значи е напълно узрял, ако не се свие, иска още няколко дни, а ако се свие твърде много, вече не става за нищо.

6. Царевица

За да разберете дали една царевица е годна за консумация, се опитайте да видите конците, излизащи от нейната обвивка - те трябва да изглеждат като коприна. А ако обвивката е зелена и не е суха, това е перфектният кочан !

7. Манго

Не можете да различите зряло от незряло манго по цвета. Единственият начин е да направите теста с допир, който споменахме по-горе при доматите. Чак тогава можете да сте сигурни какво сте на път да закупите.

8. Ягоди

Ягодите се разпознават по техния аромат. Ако миришат на сладко, те вероятно са узрели и са наистина сочни и вкусни, а ако не миришат на нищо, вероятно или са презрели, или искат още няколко дни.

9. Пъпеш

Единствения начин да разпознаете този плод е по неговия цвят. Той трябва да е восъчен със златисти отенъци.

10. Авокадо

Поради наличието на различни сортове авокадо, то не може да бъде разпознато само по цвета. За това препоръчваме да тествате авокадото с допир, но за разлика от доматите и мангото, тук трябва да използвате дланта, а не пръстите си, за да не нараните плода.

11. Праскова

Просто погледнете от коя страна прасковата е червена - оттам тя е имала пряк контакт със слънцето. А от срещуположната страна прасковата трябва да бъде жълта. Бъдете сигурни, че няма никакви зелени петна по нея и чак тогава можете спокойно да закупите плода.

12. Слива

Сливите не могат да бъдат разпознати по цвета си. Ако търсите зрялост в една слива, я докоснете с пръст, и ако обвивката й е гладка и мека - купувайте смело. Всички останали признаци правят плода негоден за употреба.