От съобщение на здравно министерство след 17 часа днес стана ясно, че броят на заболелите от коронавирус у нас се увеличават с още 10, като общият им брой от началото на епидемията достига 1300.

Съвсем леко увеличение на броя на заболелите днес

Продължава обработката и постъпването на пробите, взети днес за коронавирус, затова окончателно колко са новите потвърдени като заразени, ще стане ясно на сутрешния брифинг.

По-голямата част от потвърдените нови случаи са от София, 7, останалите са 2 от област Кюстендил, няма информация дали не са от новото локално огнище – община Дупница и 1 е новият заразен в област Пазарджик.

Хоспитализираните с COVID-19 се увеличават до 301, което се случва за първи път от началото на епидемията, като нарастването спрямо данните изнесени сутринта е с 9 – от 292 до 301.

Добрата новина е, че броят на заболелите в тежко състояние остана непроменен и са 41.

От последните потвърдени случаи става ясно, че отново мъжете стават преобладаващата част от заразените – 653 срещу 647 жени, но разликата е минимална по-малко от 1%. 49,1% от заразените са жени, а 50,9% са представители на силния пол.

Епидемиологичната обстановка по области е най-усложнена в столицата със 668 потвърдени случая от началото на епидемията.

Над са заболелите от коронавирус в област Плевен

С формирането на локално епидемично огнище в завод Мизия, в Плевенска област броят на заболелите се увеличи до над 100.

Във Видин също през последните дни се отчитат доста нови заболели, като областта се подрежда на 3-то място след София и Плевен по брой заразени с коронавирус.

В област Кюстендил също епидемичната обстановка може да се определи като усложняваща се, тъй като заболелите се увеличават сравнително бързо, с по-доста по-засилени темпове, отколкото до преди седмица.

Трите най-големи общини на страната – Варна, Пловдив и Бургас, се характеризират с бавно разпространение на коронавирусната инфекция, като заболелите.

Във Варна са най-малко заболелите едва 26, макар и в началото да съществуваха опасения, че е възможно градът да се превърне в локално епидемично огнище.

Пловдив се отчитат по 1-2 случая дневно на нови заразени, и то не всеки ден. Около Великден се беше формирал прозорец от 4 дни без потвърден нов случай.

Това, че е така днес, съвсем не означава, че през следващите дни в някои от тези градове, предвид големия брой на населението и гъстотата, да се стигне до формиране на епидемични огнища.

Ловеч и Силистра с най-малко заболели в цялата страна - единици

Ниска остава заболеваемостта в 5 области – Ловеч, Враца, Габрово и Силистра, като в Ямбол през последните дни се отчитат по 1-2 нови заразени.

За съжаление, днешният ден не се разминава без летален изход на фона на коронавирусна инфекция. Касае за мъж на 70 години, който е приет за лечение в МБАЛ Бургас, като в неговата анамнеза е присъствало и онкологично заболяване.

Починалият е полковник от зенитно-ракетна бригада и в предходния мандат общински съветник. 70-годишният мъж от Бургас се е заразил по време на лечение на онкологично заболяване в софийска болница. Мъжът отскоро се лекувал от тежката болест.

Сред контактните лица на генерала, които са заразени са и негов близък, който го е транспортирал до столичното лечебно заведение. Също и жена от семейството на висшия офицер е била със симптоми, но сравнително леки.

Полковникът е бил много уважаван мъж, който обича както своя роден град Бургас, така и България. По време на мандата му на общински съветник висшият офицер е ангажиран активно с проблемите на община Бургас. Посветен е на каузата да направи общината модерна и хората в нея все по-преуспяваща.

Негови колеги от предходния мандат на общинския съвет ще го запомнят като един от най-активните членове на местния парламент. Кметът на Бургас също е изказал своите съболезнования на официалния сайт на общината.

Зенитно-ракетната бригада, чиито командир е бил полковникът, е охранявала въздушните граници на областите Варна и Бургас, освен това е и председател на Асоциацията на въздушните сили Бургас.