Разходките пеша – това не е просто начин да изминем разстояние от точка А до Б, а могат да ни дадат нещо много повече.

Как да получим максимума от кратките разходки

1.Повдигат настроението

Разходките повдигат настроението, особено ако не са на пътеката за бягане във фитнеса, а на открито. Освен това те се препоръчват като средство, което помага при депресия.

2.Пробуждат креативността

Ако сте загубили вдъхновение и не знаете как да си го върнете, или се опитвате да превърнете идея в жизнеспособен проект, излезте навън за кратка енергична разходка.

Ходенето подобрява конвергентния и дивергентен тип мислене, двата типа са тясно свързани с творчеството.

3.Помага в борбата с проявленията на алергиите

В сезона на алергиите, който предстои през пролетта, на повечето хора им се иска да се затворят вкъщи, за да се предпазят от дразнителите и да се избавят от кихане, сълзи и сърбеж. Но учените не потвърждават тази стратегия. Според изследователите, ходенето и бягането ефективно отстраняват симптомите на алергия.

4.Намалява риска от метаболитен синдром

Метаболитен синдром – това е комплекс от здравословни проблеми, които включват високо кръвно, високи стойности на кръвната захар, наднормено тегло. Предвестник на диабет, болести на сърдечно-съдовата система, ранна смърт.

Метаболитен синдром се развива, заради заседнал начин на живот, но съществува ефективно и безплатно средство срещу него – аеробните упражнения.

Енергичното ходене ще стане отличен вариант в борбата за подобряване на здравето.

5.Увеличава шансовете за дълголетие

Ежедневните тренировки помагат за удължаване на живота със 7 години. Голям е шансът, че тези допълнителни години ще изживеете с удоволствие, тъй като хората, които ходят пеша се чувстват по-щастливи.

6.Спестяваме с ходене

Картата за фитнес и още повече консултациите с инструктор могат да ни струват скъпо. За да ходим пеша, не е нужно никакво допълнително оборудване. Дори не е нужно да харчим за специални обувки, достатъчно е да изберем най-удобните ни от тези, които се предлагат в магазина, в който сме влезли.

7.Дълги години изглеждаме по-млади

Хората, които ходят повече пеша, са по-млади на клетъчно ниво, отколкото техните връстници, които предпочитат да ходят навсякъде с колата.

Аеробните натоварвания помагат за запазване и за удължаване на теломерите, крайните участъци на хромозомите, които се скъсяват с възрастта, и така намаляват биологичната ни възраст.

8.Нормализира се съня

Тези, които ходят пеша повече, по-добре спят, по-рядко страдат от безсъние, нямат проблеми със заспиването и прочие нарушения. Пълноценният отдих е един от ключовите фактори за дълъг живот в добро здраве.

9.Намаляване на стреса

Стресът в съвременния свят не може да се определи като рядко явление, и сериозни вреди на физическото и психическото здраве. Ходенето е бърз и ефективен начин за успокоение, помага за нормализиране на нивата на кортизола и сякаш прочиства ума от напрежението.

10.Стимулира функциите на мозъка

Ходенето е полезно не само за тялото, но и за мозъка. Редовните разходки подобряват паметта, когнитивните способности, навици за обучение, а също се намалява риска от развитие на деменция и от болестта на Алцхаймер.

11.Обезболяване

Последното, за което мисли човек, който страда от хронични болки, това са редовни разходки. Но е установено, че ходенето може да помогне както в краткосрочна, така и в дългосрочна перспектива. Дори и разходките да не ни избавят напълно от болезнените усещания, те ни позволяват да се справим по-лесно с тях.

12.Укрепване на костите

Плътната костна тъкан прави костите по-силни и помага за избягване на остеопороза, деформации на гръбнака и на други проблеми с опорно-двигателния апарат. И ходенето е един от начините за укрепване на костите.

13.Подобряване на зрението

Проблемите със зрението с напредването на възрастта рано или късно застигат всеки. Но редовните натоварвания, сред които и ходенето помагат очите да останат здрави достатъчно дълго.

Хората, които се разхождат повече, по-рядко страдат от дегенерация на ретината и загуба на зрението, свързано с възрастта.

14.Предотвратяване на болести

Физическата активност се смята за вълшебна таблетка, която може да предотврати рак, диабет, болести на сърцето и белите дробове. И разходките, за разлика от истинските лекарства, нямат странични ефекти, за тях няма нужда от рецепти.

15.Повече време в общуване

Най-приятният начин да се опознаем по-добре с някого, това е да излезем на разходка с него, това се отнася и за цяла компания. Когато сме в движение, няма да имаме възможност да се насочим вниманието си към телефона или друг разсейващ фактор.