Всички сме плакали, когато сме били деца. Но когато пораснат повечето от нас се опитват да сдържат сълзите си, предполагайки, че плачът особено пред публика, се разглежда като признак на слабост или като нещо, от което трябва да се срамуваме. Така ли е това?

Защо хората плачат

Съществуват 3 типа сълзи. Всички те служат за различни цели.

Първо, това са т.нар. невидими сълзи или базални. Те постоянно се отделят чрез слъзните ни канали и представляват богата на протеин антибактериална течност, която овлажнява роговицата и помага на очите да запазят влажността си.

Когато са в нормално количество, дори не ги забелязваме.

Второ, има рефлекторни сълзи – именно те текат като реки от очите ни, когато режем лук, вървим срещу вятъра или когато ни попадне нещо в очите.

Тези сълзи съдържат много антитела и са нещо като защитна реакция на организма от външни дразнители и микроби.

И, трето, съществуват емоционални сълзи. Това е резултат от проявления на всякакви чувства и емоции както негативни, така и позитивни – болка, радост или тъга, следователно, именно тези сълзи се появяват, когато плачем.

Смята се, че в тях в сравнение с първите два типа сълзи се съдържат в много по-голяма концентрация на специфични хормони, сред които и пролактин, поради което емоционалните сълзи могат да се различат и по миризма.

Учените стигат до извода, че емоционалните сълзи понижават желанието за интимност. Едно от изследванията показва, че мъжете не намират плачещите жени за толкова привлекателни и красиви.

Какви са предимствата на плача

Много от нас се опитват да потиснат сълзите, смятайки ги за признак на слабост, но се предполага, че когато сдържаме емоциите си и отказваме да плачем, изпускаме очевидни предимства.

Възстановяване на баланса

Плачем не само, когато сме тъжни. Сълзите могат да са реакция на голяма радост, страх или напрежение. По време на плач емоционалното равновесие се възстановява. Следователно, сълзите това е начин да се върнем към нормалността и да се избавим от силните емоции.

Плачът може да е с успокояващо действие, поради активация на парасимпатиковата нервна система, която ни помага да се отпуснем.

Да кажем НЕ на болката

Когато плачем дълго време, се отделят окситоцин и ендорфини. Тези полезни химически вещества могат да облекчат както физическата, така и емоционалната болка.

Така сълзите могат не само да помогнат за намаляване на болковия синдром, но и да ни подарят усещане за спокойствие и благополучие.

Повдигат настроението

Продължителният плач и особено риданието в крайна сметка водят до това, че започваме да се чувстваме по-добре. Освен това отделяните по време на плача окситоцин и ендорфин освен облекчаването на болката могат да помогнат за подобряване на настроението.

Живот, свободен от стрес

Изследователите предполагат, че плачът може да понижи нивата на хормоните и на някои други химически вещества в организма, което на свой ред може да намали стреса. Необходими са обаче допълнителни изследвания в тази област, за да се потвърди това.

Признак на сила

Плачът – това е начин да кажем на обществото, че имаме нужда от подкрепа. Спомнете си как се държат деца, когато желаят да получат необходимата им помощ и грижа, те плачат.

При възрастните е обратно, при тях не е прието да се плаче и това се приема за слабост, емоционална лабилност.

Сън като на бебе

Плачът има успокояващ, обезболяващ и подобряващ настроението ефект, от което следва, че сълзите могат да са нещо като сънотворно, и могат да помогнат да заспим по-бързо и по-лесно.

Да се справим с тъгата

Плачът е особено важен, когато скърбим. Както и прегръдката на близък човек, може да помогне за облекчаване на този процес. Със сълзи по-лесно преживяваме не само добрите моменти, но сякаш и от загубите ни става по-леко, когато си поплачем.

Затова е важно да умеем да плачем, когато не ни е добре, а не да се преструваме на силни. Но най-важното е да не се прекалява.

Ако плачът започне да ни пречи на ежедневните дейности, това може да е един от признаците на депресия.