Очаквано драстично нарастване на новите заразени отчита информационната система, тъй като след 3 почивни дни и малко тестове, във вторник, на 8 септември те се увеличават до 3923 или с над 3 пъти повече, отколкото в неделя и понеделник.

Истински бум по морето – Варна и Бургас с много нови

Новите заразени достигат до 167, което показва между 3 и 4% положителни проби, малко повече, отколкото традиционно се отчитат през последните 2 седмици – 1,5 и 2,5%.

Излекуваните се увеличават, но не успяват да компенсират нарастването на новите заразени и са 108, което води и до известен ръст на активните случаи.

Намаляват обаче приетите в болница, при стойности от над 770, обновените данни от днес показват 762.

За съжаление, починалите са доста, може би има известно натрупване при обявяване на данните след почивните дни, тъй като толкова рязък ръст, трудно би могъл да бъде обяснен по друг начин.

Общият брой на жертвите на COVID-19 се увеличава и достига до почти 700, към момента – 692.

Заболелите, които са на интензивна терапия, сякаш леко намаляват и според обновените данни са 57.

По области – с най-много Варна и Кърджали

Ситуацията по области показва някои отклонения спрямо обичайното, на което бяхме свидетели през изминалата седмица.

Най-много неочаквано са новите случаи на заразяване във Варна, където информационната система показва 21 нови заразени, с 1 по-малко или 20 са в Кърджали, където не е известно на какво се дължи това нарастване, може би в някоя от общините на областта се наблюдава бум.

Едва на следващо място по заразени е област София-град, където са 17, след това са Благоевград с 15 и Бургас с 14, което е висока стойност за морския град и най-вероятно се дължи на по-малкото тестове през 3-те почивни дни.

Още 2 области са по над 10 заразени, и това са Стара Загора и Пловдив с по 11. Най-близо до двуцифрения праг е Хасково с 8, Русе и Добрич с по 7 и Ямбол и Смолян с по 6 нови случая на заразяване.

При медицинския персонал нарастването е с 8 нови случая – от 965 ден по-рано на 973 случая общо на заразените.