Някои от заболелите продължават да се задъхват и да кашлят, дори 3 месеца след и изписването от болница.

Тези данни са представени при провеждащия се онлайн Международен конгрес на Европейската асоциация по респираторни заболявания.

Белите дробове с регенеративни способности след COVID-19

Лекари от Университетската клиника в Инсбурк, Австрия, от началото на пандемията и до днес продължават наблюдения на заболели, които са били хоспитализирани във връзка с тежка форма на протичане на заболяването.

Общо за целия период се водят наблюдения на 150 пациенти, но на Конгреса били описани 86 от тях, изписани от болница в периода от 29 април до 9 юни.

Средната възраст на тези хора е 61 години. Всички участници били помолени да се върнат в болница и да се изследват и да се прегледат 6,12 и 24 седмици след изписването.

Това включва провеждане на различни медицински прегледи и лабораторни изследвания, тест за функцията на белите дробове, скенер на гръден кош на компютърен томограф и ехокардиограма.

При първото посещение, 1,5 месеца след изписването, при повече от половината от заболелите остава най-малко един симптом на болестта, най-често кашлица и задух.

Подобряване на състоянието – след 3 месеца

Компютърната томография показва увреждания на белите дробове, които са се запазили при 88% от заболелите.

Към времето на следващото изследване, 3 месеца след изписването, при повечето от заболелите състоянието се подобрявало, а увреждане на белите дробове се наблюдавало само при 56% от тях.

Каква ще бъде ситуацията 1,5 години след изписването, засега не е известно. Лошата новина е, че белодробните нарушения, предизвикани от COVID-19 се запазват много седмици след изписването.

Добрата новина е, че тези увреждания с времето изчезват и състоянието на заболелите се подобрява, от което може да се предположи съществуването в белите дробове на механизъм, с помощта на който те се възстановяват от само себе си.

Добре би било, ако това е наистина така, но са необходими още изследвания, които да потвърдят това, за да сме наясно какво ще се случи след прекарване на по-тежка форма на COVID-19.