Повече тестове за изминалото денонощие, като те надминават прага от 6000, докато излекуваните намаляват.

Нарастват новите заразени, но при повече тестове

Случаите на летален изход пък в петък са сравнително малко на фона на по-големия положителни тестове, касае се за 4 жертви. Общият брой на починалите достига 753.

Хоспитализираните пък намаляват и според обновените данни са 728, а тези в интензивни отделения са 34, което е намаление, може би лекарите успяват да овладеят инфекцията и не допускат да се стигне до усложнения.

Активните случаи са 4470, като се отчита увеличение спрямо предходното денонощие. Нарастването се дължи на по-голямата разлика между излекувани и нови заразени в полза на вторите. Разминаването между преборилите инфекцията и новите заразени е точно 70 случая.

Общият брой на PCR тестовете достига почти 490 000 или по около 70 000 на 1 млн. население, макар и през последните 1-2 седмици се правят все по-малко, само във вчерашния петъчен ден са направени повече бройки.

Най-много нови случаи отново в София-град и в Благоевград

Ситуацията в страната е почти без промяна откъм заразени – в София-град са най-много, касае се за 40 случая на заразяване за изминалото денонощие, в Благоевград са 29, като общата бройка установени случаи там нараства до 1769.

След това е Пловдив с общо 1581 установени случаи на заразяване, а за денонощието са точно. В Стара Загора случаите на заразяване са 16, а във Варна са 14, като общият брой там на установените там достига 1391.

При медицинския персонал се наблюдава по-голямо нарастване на заразените и те достигат общо 1048, касае се за 5 случая на заразяване – лекари, 1 медицинска сестра, 4-ма санитари, при фелдшерите няма промяна, а при категорията други – новите случаи са 2 или общо 12 нови заразени медицински персонал.

При възрастовите групи все още няма разместване и най-много потвърдени случаи има при тези, които са от 50 до 59 г. или общо 3467. На следващо място са от 40 до 49 г. и на трето място – от 30 до 39 г.