PCR тестовете се увеличават с 1000 спрямо ден по-рано – от 4800 на над 5800, а новите случаи намаляват на 154 или с 20 по-малко от изминалото денонощие.

Без промяна при приетите в болница, спад на интензивните

Хоспитализираните са 744, като остават без промяна спрямо предходните 24 часа, същевременно продължава спадът на приетите в интензивните отделения с COVID-19, което бе отчетено и от здравно министерство чрез специално съобщение.

Спадът е до 37 спрямо 43 ден по-рано, разбира се, това може да е обвързано с по-високата смъртност, тъй като въпреки понижението при новите заразени, починалите отново съвсем не са малко и достигат прага от 10 случая за денонощие.

Възможно е да са се увеличили случаите на COVID-19, при които не се стига до интензивно отделение, поради усъвършенстваните протоколи за лечение, които дават възможност заболелият да не навлезе в опасната фаза на инфекциозното заболяване.

Излекуваните за изминалото денонощие са 150 и техният общ брой се увеличава 13 391, но те са по-малко, отколкото са новите заразени.

Защо намаляват реално заболелите, когато заразените са повече

Активните случаи обаче намаляват, тъй като и върху този показател оказва влияние и броят на починалите, така за деня към активните случаи се прибавят новите заразени, за днес са 154, и се изваждат излекуваните 150 и починалите 10, което прави 160 или реално заболелите намаляват спрямо изминалото денонощие. Общият им брой спада до 4404.

Картината по области показва, че най-много са новите в София-град – 47, което е увеличение спрямо предходните дни и Благоевград, там са 29, като тенденцията там да има най-много случаи се запазва вече близо месец.

След тях единствено Стара Загора е с 10 нови случая заразяване, останалите са под този праг. В Бургас и Пловдивско заразените са 9, а броят на областите, в които има активни случаи съвсем не е малък – 24 или само в 4 няма нови случаи, това са Видин, Монтана, Разград и Велико Търново.

При медицинския персонал нарастването на заразените е с 9 случая – 2-ма лекари, 2 медицински сестри, 1 санитар и 2-ма от категорията друг медицински персонал.