Повишаването на телесната температура е явление, съпътстващо множество заболявания и нещо, изключително неприятно за всеки човек.

Високата температура е много често именно този признак, който показва, че нещата са сериозни и няма да се разминете просто с едно хапче за профилактика. С нея вървят куп други неприятни усещания и различни симптоми, в зависимост от самата болест.

Тя обаче, също така, може да се окаже страшно опасна и на моменти, дори животозастрашаваща, затова в никакъв случай не бива да бъде пренебрегвана и игнорирана – нещо, което изключително много хора, които са прекалено „заети“, за да боледуват правят.

 

Характерно за подобен тип хора е да не си позволят да легнат на легло, дори и когато виждат, че обстоятелствата го налагат, а благодарение на това тяхно неблагоразумие, много често се случва нещата да се влошат драстично и да им се наложи да пазят къщата много по-дълго време, отколкото ако са били взели мерки навреме.

За да не допуснете тази грешка е силно препоръчително в момента, в който усетите, че вдигате висока температура или просто забележите промените в скалата на термометъра, да се консултирате с лекар, но ако нямате такава възможност, лекарят ви го няма или каквото и да било друго, то тогава винаги можете да разчитате на няколко „бабини“ метода за бързо и лесно справяне с високата телесна температура.

1. Масаж с оцет

Това е един от най-популярните начини за понижаване на висока температура, а също така, и наистина, и страшно ефективен.

Прави се следното:

Взимате купа, която пълните със съвсем малко студена вода и след това прибавяте известно количество оцет – колкото повече, толкова по-добре, но все пак не прекалено, за да не раздразни кожата на болния.

След това, взимате някакъв вид гъба, кърпа или стара дреха, в краен случай, която сте готови да жертвате, и започвате бавно да масажирате болния навсякъде с оцет, като се стараете да го охладите хубаво, отвсякъде, като намазвате включително и лицето. Повторете процедурата два пъти подред, след няколко часа – пак – и така през няколко часа, докато температурата не спадне за постоянно.

Усещането може да бъде изключително неприятно, както и миризмата в някои случаи, но това, със сигурност е един от най—добрите и ефективни методи за лесно и скоростно понижаване на високата телесна температура.

2. Чай от джинджифил

На всеки е известно, че е много добре за болните да пият изключително много чай. Той има пречистващи и силни антиоксидантни свойства, а в зависимост от различните билки, може дори да успее да стопира доста бързо развитието на неприятната болест.

Чаят от джинджифил е едно от изпитаните народни средства за овладяване на висока телесна температура. Задължително условие е, обаче да е горещ, за да може да причини силно потене – това е целта му, все пак.

За най-голям ефект направете си няколко чая, но не пийте повече от два наведнъж, защото джинджифилът е агресивен и не се знае как ще реагира организмът ви на по-голямо от необходимото количество от лютата подправка.

Ако пък не можете да го пиете горещ, то възползвайте се от свойствата му по-хладичък, но задължително в такъв случай добавете лимон! Лимонът е невероятен източник на витамин С и на всякакви други полезни вещества и витамини и също така ще придаде уникален вкус на чая ви.