Те предпочитат жени, но от време на време го правят един с друг. Кои са те – хомосексуални, които все още не са разбрали какви са истинските им предпочитания в интимната сфера? Или хетеросексуални, които обичат да експериментират?

Социолози, сексолози и психолози смятат, че предразсъдъците ни пречат да разберем истинската природа на сексуалността.
Тези мъже произхождат от заможните слоеве на обществото, обичат жени и се ползват с успех сред тях, но от време на време дават знаци на внимание един към друг, практикуват – петинг – стимулиране на ерогенните зони и дори секс.

Същевременно не само не смятат себе си за гейове, но при всеки удобен случай се опитват да докажат един на друг своята мъжественост. Новата книга на социолога Джейн Уорд „Не гей“ подрива няколко популярни убеждения.

Първото от тях е – еднополовият секс е прерогатив на хомосексуалистите. Второто е още по-широко – поведението ни в секса задължително върви „в комплект“ с нашите убеждения, вкусове и черти на характера.

Но за да прави един мъж хомосексуален секс, не е задължително да обявява или дори да се смята за хомосексуалист. И изобщо да определя себе си в някакви термини.

Не са гейове, но са подобни

Нашите представи за сексуалната култура трудно се променят. Мисълта за това, че хомосексуалността може да бъде разновидност на сексуалната ориентация, се утвърдила в масовото съзнание едва към края на 20-ти век.

Но в резултат носителите на „алтернативната“ сексуална култура са започнали да се възприемат като единна сплотена група със свои ценности, стил на поведение и дори особена структура на организма.

От една страна мисълта, че хомосексуалистите и бисексуалните коренно се различават от хетеросексуалните, избавя от ненужните съмнения.

Ако човек се е родил хетеросексуален и това означава, че друг няма да стане. От друга страна как би могъл да бъде с такива, които не се вписват в този модел?

През 90-те години възниква понятието МСМ – мъже, правещи секс с мъже, разказва психотерапевта Ърнст Лайт. Сравнително неотдавна към него се добави и симетричното ЖСЖ – жени, правещи секс с жени.

Тези 2 понятия се оказват удобни от 2 гледни точки. На първо място като инструмент в работата на епидемиолозите, тъй като им позволяват да отнесат разпространението на половите инфекции с конкретни сексуални практики, без това да се отнася до темата за идентичността.

На второ място, в психологията и сексологията има разбиране, че конкретните сексуални практики не могат да се интерпретират като имащи едно и също значение, тъй като могат да са част от различни социални процеси.
За един от примерите за такива фалшиви хомосексуални практики, пише Джейн Уорд.

Това са хомоеротични отношения между мъжете в тесни мъжки колективи – военни братства, спортни екипи, частни училища. Те могат да включват орален и анален секс, взаимна мастурбация, целуване, галене и др.

Често такива действия се съпровождат с ритуали по приемане на нови членове в затворените клубове и общности, имат характер на игри, но могат и да се случат спонтанно, например под душа след футболен мач.

Същевременно по-голямата част от интервюираните от Джейн Уорд твърдят, че като цяло се интересуват от момичета, но понякога „се случва“.

Какво е това – резултат от разпуснатостта на съвременния свят? Напротив антрополози твърдят, че следи от подобни отношения могат да се намерят и в дълбока древност.

Сексът като висше проявление на приятелството

В традиционните общества сексуалната сфера обикновено е строго вписана в системата на социалните отношения…