Заразените нови с коронавирусна инфекция у нас се увеличават с 20% за изминалото денонощие от 33 нови, за които бе обявено вчера до 39 нови днес.

PCR тестовете надхвърлят 1900 за денонощие - рекорд за 24 часа

Все пак не може да не се отчете разширеното тестване, което достига рекорд над 1900 проби. С направените вчера тестове, общият брой на PCR-ите у на се увеличават до над 70 000 или е преминат прага от 10 000 на 1 млн. население. В тези тестове не се включват бързите, които се правят от частни лаборатории.

Председателят на оперативния щаб съобщи, че при положителен резултат от бърз тест лабораториите са докладвали своевременно на съответното РЗИ за провеждане на PCR, който да потвърди инфекцията.

От началото на епидемията у нас общият брой на потвърдените се увеличава до над 2300.

Увеличават се областите, в които има потвърдени нови случаи за изминалото денонощие, те са общо 9, като най-много са заразените за деня в София – 14, следвани от Пазарджик – 10, където се е формирало локално епидемично огнище в завод.

В София за домашно лечение са насочени 10 от новите заразени, постъпили са в болница 4, в Св. Анна двама и в УМБАЛ „Царица Йоанна” – ИСУЛ – двама.

Две са новите заразени деца – на 4 години от София и от Разград – тийнейджър на 17 години, като и двете са без симптоматика, в добро състояние, не се е наложила хоспитализация.

В останалите 7 област с нови случаи – 5 са новите в Ямбол, 3 са във Видин, в областите Благоевград и Разград са по 2 и в 3 области е потвърден само по 1 нов заразен. Това са Велико Търново, Кюстендил и Ловеч.

За трети ден – повече излекувани, отколкото нови заразени

Добрата новина за 3-ти пореден ден е, че излекуваните отново са над новите заразени и са 43, като общият им брой достига 727, така се отчита спад на активните случаи, явен признак на затихване на епидемията.

За излекувано се обявява лице след отрицателен PCR тест, но все още вирусът остава неизвестен и затова не може да се твърди със сигурност, че потвърденият като излекуван не може пак да заразява.

Изминаването на определен период от време от положителния тест за коронавирус, не е гаранция, че няма да се стигне до хоспитализация впоследствие.

Постъпилите в болница с коронавирус леко се увеличават

Съвсем леко е увеличението при хоспитализираните спрямо изминалото денонощие от 285 на 287, намаление обаче се отчита при заболелите, които са на интензивно лечение, като спадат до 31.

През изминалото денонощие 2-ма са новите заразени медицински лица, като техният общ брой достига 248. Касае за лекар и медицинска сестра, работещи в столични болници.

За съжаление, и вчерашния ден не се е разминал без жертви, като те са повече спрямо предходния ден.

С новите случаи на летален изход общият брой на починалите с коронавирусна инфекция се увеличава до 120, като процентното съотношение нараства до малко над 5%.

В МБАЛ Благоевград се е стигнало до летален изход при мъж на 79 години, при който е потвърдена лабораторно коронавирусна болест.

В МБАЛ Пазарджик жертвите с COVID-19 са 2, а четвъртият случай на летален изход е на млад мъж, на едва 45-годишна възраст.

Средната възраст на случаите на летален изход продължава да се увеличава и достига почти 68 години.

Днес брифингът на Оперативния щаб бе воден от неговия председател, който повдигна темата със стартирането на информационната система, от която в реално време ще може да се вижда колко са заразените.

Провеждат се все още тестове, но стана ясно, че има някои случаи, които не са обявени, въпреки всичките усилия, които се полагат за прозрачно и обективно представяне на данните. Ще бъде посочено какви са неточностите, като стана ясно, че още тече синхронизиране на системата.

През изминалото денонощие тенденцията към спад на новите заразени както в САЩ, така и в Русия. При над 9000 към вчерашна дата, днес са 8000.