От редовния брифинг на оперативния щаб стана ясно, че от вчера следобед до тази сутрин има нови 2 потвърдени случая на коронавирус в страната и двата са от Пловдив.

220 достигнаха заразените с коронавирус, 18 са за вчера

Единият новозаразен е млад мъж на 35 и жена на 60 г. Двамата са с характерна симптоматика, което е наложило да бъдат хоспитализирани в Инфекциозна болница в града.

Според информацията не са имали контакт с други болни, но не стана ясно как тогава са се заразили, по всяка вероятност са пътували в чужбина.

Така общият брой на потвърдените случаи у нас от началото на епидемията от коронавирус достига 220. И двата обявени нови случая тази сутрин са от изследвани проби, които са обработени вчера, съответно броят на новите за 24 март е 18.

Както стана ясно и от проведения вчера следобед брифинг на оперативния щаб, във ВМА се е наложила хоспитализация на цяло семейство, като всички те са положителни за новия вирус.

Общият брой на случаи на COVID-19 в лечебното заведение вече е 21.

Според информацията са установени противоречиви резултати при един от настанените там заразени, който е с характерна симптоматика. Едната му проба за коронавирус е била отрицателна, а следващата – положителна.

От оперативния щаб още веднъж посочиха, че у нас все още не може да се говори за достигнат пик на заразата.

 В Италия може и да има индикации, че е достигнато т.нар. било, при което новите случаи, макар и да се увеличават, все пак са в определени граници и ако един ден са повече, на следващия ден отново са по-малко и обратно, но отклоненията не са толкова значими.

От оперативния щаб съобщиха и един доста тревожен факт, че на крузен кораб, който е пуснат да плава по света преди повече от 2 седмици още има заразени с коронавирус.

Защо при коронавирус е необходима невероятна хигиена

Това показва невероятната устойчивост на новия вирус, което налага и да се провежда изключително стриктна дезинфекция, която да е с може би най-силните препарати.

Сега е стандарт да се използват такива на хлорна основа, от Института по хигиена вчера поясниха, че у дома можем да използваме ултравиолетови лампи за дезинфекция, както и т.нар. парочистачки, които доказано унищожават вируса.

В ръководството, разработено от Националната здравна комисия на Китай, за което бе заявено, че ще бъде преведено от публикувано от сформирания и представен вчера Медицински съвет, е посочено, че вирусът спира да е заразен при температура от 56 градуса.

Разбира се, тази информация от Китай следва да се провери и в Европа, тъй като щамът може да е по-различен и съответно да е по-устойчив на температури или да е мутирал и да издържа повече.

На круизния кораб, на който след близо 20 дни има още заразени с коронавирус, е възможно да не е проведена правилна дезинфекция.

Защо опасният свински грип не доведе до такава мащабна карантина

На брифинга на оперативния щаб още веднъж бе посочено, че при COVID-19 се засягат преимуществено долните дихателни пътища и белодробното дърво, възпаляват се алвеолите, което води до развитие на бронхопневмония.

При хора в напреднала възраст, както показва практиката по света, а и у нас, се налага поставянето на изкуствено дишане, поясниха още от оперативния щаб.

По повод появилите се твърдения и публикации, при които се сравнява смъртността при свински грип и коронавирус, бе посочено, че и срещу този изключително коварен щам на грип повечето хора не са имали изграден имунитет.

Смъртността вследствие на него обаче е била доста по-ниска. Преди повече от 10 години със сигурност не е имало такава паника не само сред обществото, но и сред лидерите на държави.

Може би и защото все пак става въпрос за по-тежък грип, с какъвто здравните системи на всяка една държава се сблъскват всяка година и до голяма степен са подготвени.

На брифинга бе съобщено за направените през изминалия ден близо 500 000 лв. дарения, които са предназначени за болници от 6 града на страната. Дарението не е само финансово, но и под формата на материали и оборудване – тестове и респиратори.