Хормоните са малки, но изключително важни компоненти в нашия организъм, които отговарят за контрола на настроението, енергията, метаболизма и дори либидото. Когато тяхното състояние се разколебае обаче, настъпват депресиите, умората и цялостният дисбаланс на тялото, който може да продължи дълго и болезнено.

За щастие, има храни, които могат да стабилизират баланса на хормоните и да осигурят един качествен, и спокоен начин на живот на всички нас. Нека разгледаме кои са те.

При висок кортизол и стрес

Това са хранителните вещества, богати на витамини, минерали и омега-3 мастни киселини. Те имат антиоксидантен характер и помагат на тялото да се справи с различни видове възпаления и забавяне на опасните усложнения.

  • Черен шоколад- той е богат на магнезий и полифеноли, които намаляват високите нива на кортизол и подобряват настроението;
  • Боровинки- богати са на антиоксиданти, които предпазват клетките от оксидативен стрес;
  • Чия- фибрите и омега-3 мастните киселини в техния състав контролират кортизола и стабилизират енергията;
  • Зелен чай- той е богат на L- теанит, който изостря фокуса, без да води до тревожност, за разлика от ефекта на кафето.

При менопауза и перименопауза

При менопауза естрогенът и прогестеронът започват да се колебаят, което влияе на настроението, съня и теглото. Храните, богати на фитоестрогени, на фибри и на здравословни мазнини са перфектното допълнение към хранителния режим.

  • Нахут- тази суперхрана е богата на фитоестрогени, които могат да намалят горещите вълни;
  • Броколи- кръстоцветните зеленчуци като този подобряват детоксикацията на естрогените в черния дроб;
  • Сладки картофи- стабилизират енергийните нива и доброто настроение;
  • Орехи- те са обогатени с омега-3 мастни киселини, които понижават възпаленията в мозъка, подобрявайки паметта и концентрацията.

За подобряване на нивата на прогестерона помагат следните хранителни продукти:

  • Тиквено семе- то съдържа цинк, който е важен за производството на прогестерон;
  • Спанак- богат на магнезий, който успокоява болките при ПМС и симптомите при менопауза;
  • Авокадо- обогатено е с мононаситени мазнини, които поддържат качествения хормонален баланс;
  • Риба- обогатява добрия холестерол, който е важен за производството на прогестерон.

За щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза регулира метаболизма, енергията, теглото и настроението, като общият дисбаланс много често се дължи на недостиг на определени хранителни вещества, богати на минерали, витамини и антиоксиданти. Нека се фокусираме върху най-полезните от тях:

  • Кисело мляко- то съдържа йод, селен, калций и витамин D, които са ключови компоненти за здравето на щитовидната жлеза;
  • Бразилски орех- неговото съдържание на селен конвертира тироидните хормони в активна форма;
  • Яйца- съдържат йод и тирозин, които са от значение за производството на тироидни хормони;
  • Леща- тя е важна, защото нейният състав е богат на желязо, което активно се бори за доброто здраве на щитовидната жлеза.

Важно: Много често тази жлеза е застрашена от дисбаланс и възпаления и то благодарение на прекомерния прием на някои храни. От значение е да се даде фокус и на тях:

  • Соя- съдържа фитоестрогени, които могат да попречат на усвояването на тироксин;
  • Големи количества кръстоцветни зеленчуци (зеле, карфиол, броколи)- техните прекомерни количества могат да потиснат усвояването на йод. За предпочитание е да се консумират варени;
  • Глутен- засилва възпалението при страдащи от Болест на Хашимото;
  • Захар и преработени храни- натоварват надбъбречните жлези и подсилват възпалението.

За баланс на инсулина

Балансът на инсулина се свързва често с храни, богати на протеини, въглехидрати с нисък гликемичен индекс и на фибри. Ето ги и тях:

  • Канела- подобрява инсулиновата чувствителност и намалява рязкото покачване на кръвната захар;
  • Овесени ядки- богати на бета-глюкани, тези ядки подпомагат стабилизирането на кръвната захар;
  • Ябълков оцет- приеман преди хранене, той може да намали пика на кръвната захар за по-дълго време;
  • Какао- епикатехинът е мощен антиоксидант, който се съдържа в какаото, и подпомага инсулиновата чувствителност;
  • Ягоди- осигуряват множество антиоксиданти и витамини без резки инсулинови скокове;
  • Куркума- притежава противовъзпалителни свойства, които предотвратяват високата кръвна захар и засилването на инсулиновата чувствителност.