Може би твърде често чувате от различни хора за „лактозна непоносимост“, които отказват да пият кафето си с мляко или да консумират храни с млечни продукти. Не, това не е поредният съвременен каприз- това е нарушение, което за много хора може да се превърне в истинско мъчение.
Лактозната непоносимост е състояние, за което трябва да се говори, но за съжаление тази тема е често пренебрегвана поради предразсъдъци и ненужни изводи. За някои хора чашата с мляко е символ на здраве и тонус, но за други- източник на здравословни проблеми.
Ако изпитвате дискомфорт след консумация на млечен продукт и се чудите все още от какво е породен той- тази статия е за Вас.
Същността на „млечния парадокс“
Непоносимостта към лактоза e разстройство, което засяга все повече хора по света, проявявайки се с неспособност на тялото да разгражда качествено лактозата поради недостатъчно количество на ензим лактаза. Той е отговорен за преработването на млечната захар в организма, като при правилно усвояване тя се разгражда на глюкоза и галактоза в тънките черва.
Началният етап на прояви на дискомфорт е навлизането на лактозата в дебелото черво, където ферментира и води до поява на подуване, газове и диария. Лактозната непоносимост се среща под три форми, всяка от които е с различен интензитет на развитие и проява:
- Първична- възниква в резултат на естественото стареене на организма поради забавеното производство на лактаза;
- Вторична- може да се развие преждевременно в резултат на различни стомашно- чревни заболявания, като цьолиакия или Болест на Крон. Това уврежда чревната лигавица и води до временна непоносимост към млечни продукти;
- Вродена- това състояние е рядко, но се проявява още при раждането и възниква от пълна липса на лактаза. Тук е важно да се уточни, че бебетата имат нужда от специални млека с формули, които не съдържат лактоза, за да могат да бъдат задоволени техните хранителни нужди, осигуряващи им нормалния растеж.
Рискови фактори и възможни усложнения при лактозната непоносимост
Както стана ясно вече, сред рисковите групи спадат възрастните хора, както и тези с допълнителни стомашни проблеми. Друг рисков фактор е преждевременното раждане, защото недоносените бебета имат занижени нива на лактаза в организма си поради факта, че клетките, които я продуцират, се развиват в края на третия триместър.
При провеждане на някои терапии за предотвратяване на ракови мутации също се наблюдават рискове от увеличена лактозна непоносимост и ето защо на пациентите им се изписва специална диета, в която не присъстват млечни продукти. При повишен риск от усложнения, обикновено се наблюдава развитие на остеопения, което е отслабване на костната плътност, загуба на тегло и малнутриция. Другите възможни състояния включват депресия, умора и отпадналост.
Диагностика и мерки за превенция на лактозна непоносимост
За да се установи диагнозата, се прилагат няколко метода:
- Ограничаване на приема на млечни продукти и проследяване на състоянието впоследствие;
- Наблюдаване на серумната глюкоза след обременяване с лактоза.
При наличие на симптоми на диария, флатуленция (изхвърляне на смес от газове през ануса), стомашно подуване и метеоризъм е препоръчително посещението при лекарско лице. За да се потвърди, че имате лактозна непоносимост се провежда тест, в който се приема богата на лактоза напитка, след което се измерва кръвната захар.
Няма конкретно лечение, което да предотврати това състояние, но има начини, благодарение на които Вие можете да успокоите реакциите на тялото си. Най-лесната стъпка е да избягвате храни и напитки, богати на лактоза или прием на такива с намалено съдържание.
Организмът се нуждае от калций и затова често се препоръчват хранителни добавки, които съдържат този минерал, както и храни, като соево или оризово мляко, броколи, портокали и спанак. Важно е да придобиете навика да четете етикетите на хранителните продукти и ако искате все пак да приемате калций по естествен начин можете да започнете с малки количества лактоза в менюто Ви.

