Най-често използваната асоциация със спанака е Попай Моряка. Този герой е силен и енергичен благодарение на неговата постоянна консумация на тази суперхрана. Искате да бъдете като него?
В природата има различни видове растения, които на пръв поглед изглеждат съвсем обикновено, но често в техния състав фигурират редица важни витамини и минерали, които са полезни за нашето здраве. Нежните зелени листа събират в себе си слънчева енергия, благодарение на която те дават на тялото и ума здраве и пълноценност за дълъг период от време.
Спанакът е сила, която често ни напомня, че понякога простото е най-полезно във времена, в които търсим сложни решения за доброто си състояние. Полезната информация за ползите от консумация на спанак ще откриете по-надолу в тази статия.
Морфология, история и същност на спанака
Спанакът произхожда от Централна Азия и принадлежи към род Тревисти растения, и семейство Лободови. Обикновеният спанак е често консумиран зеленчук, чиито ядливи части са зелените, свежи листа.
То расте до 30см височина, а формата на листата може да варира от сърцевидна до триъгълна. Тяхната дължина може да достигне също до 30 см, а тяхната ширина- до 15см. В основата на растението се намират по-дългите, докато по-надолу в стъблото му растат по-малки.
Цветовете му са малки и с жълто-зелен цвят и растат до 4мм максимална дължина, узрявайки до малки и сухи купове, които съдържат семена. Смята се, че растението е донесено преди повече от 2000 години от Персия. То е внесено в Индия и Китай с названието „персийски зеленчук“, а по-късно е пренесено и в Сицилия.
Първите сведения за селскостопанските и за медицинските ползи от зеленчука са открити в три писмени свидетелства от 10-ти век. За да се спре обилното кървене на ранените войници през Първата световна война, те са получавали „коктейл“ от вино от спаначен сок.
Полезни вещества, съдържащи се в спанака
Тази полезна суперхрана може да бъде консумирана както като добавка към други ястия, така и отделно в суров вид. Спанакът съдържа множество полезни хранителни вещества и същевременно е нискокалоричен. Ето кои са фигуриращите компоненти в него:
- Витамин А- необходим за растежа на важни тъкани, на кожата и на косата;
 - Витамин Ц;
 - Витамин К- поддържа костите здрави;
 - Желязо;
 - Калций;
 - Бета-каротин;
 - Лутеин;
 - Зеаксантин;
 - Калий;
 - Алфа-липоева киселина;
 - Магнезий.
 
Важно е да се спомене, че спанакът не е препоръчителен за лица, страдащи от натрупване на нездравословни количества желязо в организма си (хемохроматоза).
Здравословни ползи от консумацията на спанак
Ползите от това, да консумирате спанак, не са малко, защото благодарение на полезните вещества, които изброихме по-нагоре, много процеси в тялото възстановяват своя нормален ритъм. Съдържащите се витамини са мощни антиоксиданти, които служат за защита от образуване на оксидативен стрес, който уврежда клетките, води до стареене и дори образува някои опасни ракови мутации.
Те, също така, понижават нивата на глюкозата и повишават чувствителността към инсулина, което е благоприятно и полезно за хора, предразположени към диабет. Спанакът може да бъде отлична превенция за развитието на астма и за предотвратяване на последствията от UV лъчите на слънцето.
Наличието на калий в съдържанието помага за понижаване на кръвното налягане, контролирайки нивата на натрий. То поддържа притока на кръв и предотвратява рискове от хипертония и отпускане на кръвоносните съдове.
Зеленчукът поддържа стабилността на костната структура, действайки като модификатор на протеините на костния матрикс. Той подобрява състоянието на кожата, изчиствайки я от акне и излишен себум. Увеличаването на производството на колаген също е от особено значение, особено за хора след 25-годишна възраст, при които естествените нива на този основен протеин постепенно започват да намаляват.
Няколко вкусни идеи за консумация на спанак
Спанакът е универсален хранителен компонент и може да бъде добавян в различни основни ястия, супи, салати и дори печива. Ето няколко вкусни и здравословни идеи за прибавяне на спанак в менюто:
- Спаначени кюфтенца;
 - Спаначени мъфини;
 - Спаначена супа;
 - Баница със спанак;
 - Крем супа със спанак;
 - Калцоне със спанак;
 - Патешко месо с гъби и спанак и т.н.
 
                            
                                                
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    