Обикновените хора, за разлика от учените, почти нищо не знаят какво представлява собственото им тяло.

От екипа на Lechenie.bg подбрахме 24 впечатляващи факта за това невероятно творение на природата, наречено човешки организъм.

1. Поради свиването на хрущялната тъкан във вашия гръбнак, ръстът ви се понижава към края на деня. Късно вечер, когато си легнете тялото ви е по-късо с приблизително сантиметър в сравнение с рано сутринта.

2. Вашите червени кръвни телца, образно казано, обикалят цялото ви тяло на всеки 60 секунди. Но не в действителност цялото тяло, а само там, където има кръвоносни съдове, тоест те не проникват в клетките на отделните тъкани.

3. Когато пожелаете да пишете, пикочният ви мехур съществено увеличава размерите си.

4. Повечето от децата се раждат синеоки. Впоследствие цветът на техните очи се изменя в резултат на въздействието на ултравиолетовите лъчи.

5. Голяма част от населението на западното полукълбо изяжда през живота си около 50 тона храна. През живота си ние изпиваме средно по около 50 хиляди литра вода.

6. За да ви порасне нов нокът на палеца на крака, ако старият ви е паднал, на вашия организъм ще са му необходими до 6 месеца.

7. Средно вашите очни мускули се движат до 100 хиляди пъти дневно. И за една причините за епидемията от късогледство в развитите държави се сочи и недостатъчното натоварване на очните мускули, необходимо за поддържане остротата на зрението.

8. През целия си живот вие ще „изхвърлите“ приблизително 40 килограма олющена кожа.

9. Мозъкът е най-ненаситният орган. Той поглъща 20% от целия кислород и 20% от всички калории, които навлизат в организма.

10. Всеки от бъбреците се състои от 1 млн. клетки – „филтри“. Всяка минута те очистват 1.3 литра кръв и извеждат от организма приблизително 1.5 литра урина за денонощие.

11. В тестисите вашия съпруг или интимен партньор точно сега има около 500 милиона сперматозоида. Но само 400 от тях имат реални шансове да попаднат в яйцеклетката и да я оплодят.

12. Всички хора на Земята имат собствена, уникална миризма. Еднаква е само при еднояйчните близнаци.

13. Вашият стомах постоянно създава нови клетки и разрушава старите. Тоест, теоретично, той може да изяде сам себе си.

14. За един ден вие произвеждате 1.5 литра пот. Цялото това количество излиза през 500 хиляди потни жлези.

15. 90% от информацията за околния свят ние получаваме с помощта на зрението. Така че хората всъщност сме визуални същества.

16. Да се гъделичкате сами себе си не е възможно.

17. Вашите кости са толкова плътни, че могат да издържат по-голямо натоварване и от бетона.

18. Ако си представите цялата кожа на човека като една голяма кърпа, нейната площ ще бъде около 2 квадратни километра.

19. През живота си човек произвежда достатъчно слюнка, че с нея да може да напълни 2 плувни басейни и то от тези с олимпийските размери 50 на 25 метра и максимална дълбочина 2 метра.

20. Слюнката ни е необходима за това да можем да разтваряме храната, която поглъщаме още в устата и да можем да чувстваме нейния вкус /на храната/.

21. Всеки ден организмът на един мъж произвежда достатъчно сперматозоиди, че теоретично може да удвои населението на Земята само за период от 6 месеца.

22. За половин час вашето тяло генерира такова количество топлинна енергия, което се изисква за завирането на 4 литра вода.

23. Научно е установено, че хората, които мечтаят по-често от останалите имат по-висок коефициент на интелигентност.